ВАСИЛЬ КОСТІВ: "2013-й для Закарпатської міліції став роком впровадження масової відеофіксації"

ВАСИЛЬ КОСТІВ: "2013-й для Закарпатської міліції став роком впровадження масової відеофіксації"

16.11.13 09:34 0 1093
Науково-технічний прогрес не стоїть на місці, і те, що вчора було на межі фантастики, нині стає реальністю. Активно впроваджує технічні новації й закарпатська міліція, зокрема в галузі зв′язку.

Про те, що нового в управлінні вдалося запровадити за останні рік-два, у переддень професійного свята – Дня радіо, телебачення та зв′язку розповідає наш сьогоднішній гість – начальник відділу зв′язку УМЗ УМВС Василь Костів.

СИСТЕМА ВІДЕОФІКСАЦІЇ РОБИТЬ РОБОТУ МІЛІЦІЇ ПРОЗОРОЮ ТА КОНТРОЛЬОВАНОЮ

- За ці два роки нами дуже багато зроблено, - каже Василь Васильович.- Основне – це запровадження системи відеонагляду, без чого немислима робота сучасного правоохоронного органу. Зокрема, ми повністю забезпечили камерами відеонагляду та відеоархіваторами всі ізолятори тимчасового тримання та камери затриманих і доставлених осіб (так звані КЗД) у міськ-райвідділах. Тепер увесь процес затримання особи та її утримання під вартою записується на відео й зберігається в архіваторі, що дасть змогу зняти будь-які питання щодо незаконного затримання громадянина, його тортур тощо. Тепер уповноважені з прав людини, адвокати, журналісти, представники громадськості чи родичі затриманих можуть особисто пересвідчитися, що міліція нічого не приховує й діє виключно у межах Закону. З іншого боку, завдяки відеофіксації можна відслідкувати й законність дій оперативного чергового в разі виникнення якихось спірних питань. Робота чергової частини міськ-райвідділу теж записується на відео, так що тепер оперативний черговий, навіть при великому бажанні, не зможе нічого приховати, не прийняти заяви, не зареєструвати звернення громадян і т.д. Бо всі його дії фіксуються.

Відеозапис також здійснюється на вході в адмінбудівлю міськ-райвідділів міліції. Крім того, пишеться й територія штрафплощадок міліції, де зберігається затриманий автотранспорт. Так само й кімнати прийому громадян забезпечені відеонаглядом та відеореєстраторами. Всі ці технічні новації, з одного боку, дисциплінуватимуть посадових осіб, а з іншого - зроблять роботу міліції прозорою. Тепер будь-які дії посадових осіб, в разі виникнення проблем та спірних моментів, можна перевірити. Цього, серед іншого, вимагала від України й Рада Європи, і це вже зроблено.

-А що зроблено в галузі телефонізації? Чи здійснено вже в УМВС довгоочікуваний перехід на опто-волоконний зв'язок?

-Адмінбудівля самого управління вже повністю забезпечена опто-волокном, із райвідділів – Свалява, Мукачево, частково Тячево, буде Виноградово, Перечин. Що таке зв'язок – це швидкість. В кого краща швидкість зв′язку, той буде на коні. Мідний зв'язок уже застарів, з ним не можна розвинути велику швидкість передачі даних, відеозображення і т.д. За допомогою опто-волоконного зв′язку ми зв′язали всі чергові частини міськ-райвідділів з черговою частиною УМВС, й оперативний черговий управління тепер бачить чергову частину будь-якого міськ-райвідділу. А без оптики це було б дуже важко зробити.

ЕЛЕКТРОННИЙ БРАСЛЕТ – ЗАМІСТЬ НАРУЧНИКІВ

-Додалося вам роботи і з запровадженням, на вимогу нового КПК, так званих електронних браслетів для контролю затриманих осіб, які перебувають під домашнім арештом. Чи забезпечена вже закарпатська міліція даною апаратурою?

-У зв′язку з введенням у дію нового Кримінально-процесуального кодексу, домашній арешт став в Україні дуже актуальним. Для цього використовуються електронні засоби контролю (так звані ЕЗК). Ми добре вивчили цю програму спершу самі, а далі стали навчати цьому слідчих. Два тижні тому ми завершили по області інструктажі, прийняли заліки в слідчих та інших працівників ОВС, на яких покладено застосування ЕЗК. Самих апаратів ми наразі одержали на область 20 штук. Є у нас 4 так звані вузли моніторингу: в самому УМВС, Сваляві, Виноградові й Тячеві. Відповідні працівники, які здійснюватимуть цілодобовий контроль за арештантами-носіями ЕЗК, закріплені за штабами міськ-райорганів.

Є ще одна новація, яку ми наразі запроваджуємо. В усіх міськ-райвідділах, у кімнаті слідчих дій, буде встановлено спеціальні відеотермінали для відеоконференцій під час слідчих дій. Аналогічні термінали будуть в суді, прокуратурі та пенітенціарній системі (у тюрмах і слідчих ізоляторах) по всій Україні. Що воно дає? Скажімо, особа скоїла злочин, затримана в Запоріжжі, а слідство по ній ведеться в Ужгороді. Або особа відбуває покарання десь у Луганську, а на Закарпатті «випливли» нові епізоди її злочинної діяльності. Раніше слідчий повинен був їхати на допит аж у Запоріжжя чи Луганськ, або везли на Закарпаття затриманого. Тепер завдяки відеоконференції особу можна допитати по відеозв′язку. Це дасть економію часу, пального і т.д.

ЗВ'ЯЗОК РОБИТЬСЯ НА РОКИ

- В УМВС цьогоріч введено в дію новий зал колегій, із сучасними засобами зв′язку. Що нового там запроваджено?

-Справді, цьогоріч зроблено капітальний ремонт у залі колегій УМВС. Ми встановили туди купу обладнання для сучасного зв′язку з розрахунку на найближчі років п′ять мінімум. Там уже проводяться відеоселекторні наради з МВС, як із департаментами, так і з самим міністром. Можна з′єднатись з будь-якою областю. Зроблено звукопідсилення, є там Інтернет, заведено канали єдиної цифрової відомчої телекомунікаційної мережі (ЄЦВТМ).

Ще один суттєвий крок – запровадження мережі Інтернет-зв′язку для усіх слідчих. Спершу реєстрацію кримінальних правопорушень в ЄРДР слідчі здійснювали за допомогою Інтернет-звязку, а далі перейшли на канали ЄЦВТМ, яка більш захищена. Інтернет-зв′язком нині забезпечені всі міськ-райвідділи.

-Якщо підсумовувати, то що із запланованого на цей рік вами вже зроблено, і які плани на майбутнє?

-Думаю, відсотків на 80 цей рік ми вже закрили, незважаючи на скорочення служби, яке пережили. Загалом ми виконали план відсотків на 150-180, але якщо врахувати те, що, знаю, нас очікує під кінець року, то вийде 80%. Залишається стовідсотково встановити відеоселектори в кімнатах слідчих дій у всіх міськ-райвідділах, десь ще відеокамер бракує, нових відеореєстраторів. Наразі є 4-канальні, а будуть 16-ти, які зможуть писати відразу 16 об′єктів.

ВІДЕОКАМЕРИ ПРОТИ ЗЛОЧИНЦІВ

-Планувалося, що область буде максимально перекрито камерами відеоспостереження, аби контролювати потік транспорту й оперативніше розкривати злочини. Чи зроблено це?

-Ну, в цьому зв′язківці у меншій мірі брали участь, але справу зроблено. Загалом 2013 рік став для закарпатської міліції роком відеофіксації в громадських місцях. Дуже багато встановлено відеокамер на в′їзді-виїзді в усіх районах, у громадських місцях, де найчастіше скоюються злочини, ДТП і т.д. Найкраще ця робота поставлена в Мукачеві, завдяки взаємодії з місцевою владою.

-І на завершення, кого з колективу хочете відзначити з нагоди професійного свята?

-Передовсім відзначу свого заступника підполковника Олександра Долгоносова, який, до речі, збирається тепер на пенсію, але залишається з нами вже як вільнонайманий працівник. Доброго слова, як завжди, заслуговує провідний спеціаліст Ігор Лисенко. Відзначу спеціаліста Василя Кузьму, інженера зв′язку Святослава Чижмаря. Це наш професійний кістяк служби. На пункті документального зв′язку пройшло скорочення, із 5 до 3 фахівців, але продовжують працювати наші спеціалісти Ольга Ковальчук, Ганна Думницька, Світлана Долгоносова. На жаль, пішла від нас у зв′язку зі скороченням колишня завканцелярією Ольга Максимова, це велика втрата. Вона перевелася в НДЕКЦ.

Користуючись нагодою, вітаю з професійним святом – Днем радіо, телебачення та зв′язку всіх своїх колег, і діючих, і вже колишніх. Щастя вам, міцного здоров′я, добробуту в родинах і всіляких житейських гараздів!

Володимир ПАВЛЮХ,

СЗГ УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Знайомство зі службою: ...
Наступна новина: Львівські міліціонери ...

КОМЕНТАРІ