У Рівненській області з практичним підходом до філософії життя

У Рівненській області з практичним підходом до філософії життя

16.11.13 11:56 0 857
14 листопада у Гощі відбувся традиційний ярмарок професій та освітніх програм.

Організатори заходу - райдержадміністрація, обласний та районний центри зайнятості, Рівненський центр професійно-технічної освіти ДСЗ, районний відділ освіти, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділ культури й туризму - подбали про те, аби молодь могла більше дізнатись, оцінити переваги й недоліки певних професій, зробити відповідні висновки.

Із самого ранку вестибюль Районного об’єднання культури й дозвілля ніби перетворився на вулик, у якому звучали запинання-відповіді, цікаві розповіді про специфіку різних професій, проводилась експрес-діагностика професійних намірів учнів. Цього дня 18 навчальних закладів Рівненщини в консультаційному режимі презентували професії та спеціальності, за якими готують фахівців, для понад 400 учнів 9-11 класів з 27 шкіл району.

Упродовж дня працювали консультпункти, де надавалися групові та індивідуальні консультації про можливості отримання професій, професійної орієнтації й навчання, соціальної підтримки молоді. Фахівці Гощанського відділення Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості представили виставку робіт слухачів з ковальства та лозоплетіння, а також продемонстрували майстер-клас з виготовлення виробів з лози. Учасники заходу мали змогу переглянути інформаційні відеофільми, отримати листівки, буклети, довідники, пройти професійну діагностику.

- Якщо ви правильно оберете працю і вкладете в неї душу, то щастя саме знайде вас, - у цих словах видатного педагога ХІХ століття К.Д.Ушинського криється глибока філософія життя,- підкреслила заступник начальника відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Ніна Слободянюк. Звертаючись до школярів, вона акцентувала увагу на важливості свідомого вибору професії і можливостях служби зайнятості допомогти молоді у цьому.

- Цьогорічний ярмарок значно відрізняється від попередніх насамперед психологічним рівнем сприйняття інформації дітьми, - зазначив директор районного центру зайнятості Петро Зубкевич. - Відчувається переорієнтація свідомості молодих людей на професії практичного, виробничого спрямування, набувають популярності робітничі професії, бо, як показує життя кваліфікований робітник отримує набагато вищу зарплату, ніж звичайний службовець. Про це свідчать і показники звернень випускників шкіл та вищих навчальних закладів до центру зайнятості. Вони практично вдвічі зменшились відповідно до попереднього року. Це, зокрема, є свідченням того, що останнім часом випускники почали більш серйозніше підходити до вибору майбутнього фаху, а подібні ярмарки є важливим моментом у розширенні їхнього світогляду щодо сприйняття світу професій.

Слід зазначити, що майбутні випускники виявили велику зацікавленість професіями, які пропонували навчальні заклади. У їхніх запитаннях відчувалося розуміння важливості правильного вибору фаху, аналізу ситуації, власної відповідальності. Ця відповідальність була помітна навіть під час розважального турніру «Знавці професій». У доволі легкі для сприйняття веселі тексти й пісні на тему вибору професії діти вклали глибокий життєвий зміст.

Загалом у турнірі, ведучою якого була Юлія Наконечна, взяли участь команди з чотирьох шкіл району: «Сучасні вчителі» з Курозван, «Сила» (представляли професію столярів) з Малинівки, «Гламур» (перукарі) з Русивля й «КУК» (команда українських кухарів) з Гощанської гімназії. Найліпшими й найдотепнішими журі під головуванням Галини Черняк назвало гімназійну команду «КУК». Після оголошення переможця Петро Зубкевич вручив призи представникам усіх команд.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ