У Львові науковці України та Польщі обговорюють сакральні пам’ятки

У Львові науковці України та Польщі обговорюють сакральні пам’ятки

17.11.13 12:19 0 792
У Львові 15 листопада, розпочалася Міжнародна наукова конференція «Проблеми дослідження та збереження історичних сакрально-меморіальних комплексів в Україні та Польщі». Близько 30 науковців із Західної України та Польщі зібралися, щоб обговорити стан та проблеми збереження старовинних цвинтарів і меморіальних об’єктів.

Про це повідомляє кореспондент IA ZIK.

Міжнародна конференція триватиме два дні і передбачає наукові доповіді та презентації проектів. На відкритті заходу учасників привітав голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк. Також до присутніх з вітальним словом звернулася автор ідеї і співорганізатор конференції, доц. кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка» Олена Стасюк.

Зокрема, вона розповіла: «Ідея проведення конференції, яка б обговорювала проблеми збереження, вивчення пам’яткових цвинтарів, зародилася під час проведення польових і практичних робіт на таких об’єктах. Думаю, ця проблема надзвичайно актуальна. Таких об’єктів є багато, вони дуже різні. Це – частина нашої історії, пам’яті, яка варта збереження та дослідження».

За її словами, конференція складається з двох частин: буде більш наукова, роздуми про філософію реставрації. А завтра, 16 листопада – презентаційна частина про різні проекти, які «втілюють філософію реставрації у життя».

Своєю чергою, співорганізатор, історик «Пласту» Ольга Свідзинська додала: «Хотілося б, щоб на конкретний об’єкт дивилися з різних точок зору і щоб вони перетиналися. Потрібно говорити про ті речі, які нас цікавлять, з дуже різних сторін».

Конференція розпочалася доповіддю науковця, викладача НУ «Львівська політехніка» Юрія Дубика про реставрацію гробівця о. крилошан УГКЦ на Личаківському цвинтарі у Львові. Крім того, за два дні планують обговорити стан історичних цвинтарів Закерзоння, проблеми збереження культурної спадщини прикордонних територій тощо.

На конференцію також приїхали польські науковці, зокрема, представник Варшавської академії мистецтв Януш Смаза.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олександр Терещук: ...
Наступна новина: В Україні створять 5 ...

КОМЕНТАРІ