Львівщина: відбулись Дні партнерства інститутів громадянського суспільства області

Львівщина: відбулись Дні партнерства інститутів громадянського суспільства області

18.11.13 16:34 0 981
13 – 15 листопада у Львівському прес-клубі було проведено ряд заходів в рамках проведення Днів партнерства інститутів громадянського суспільства, під час яких оговорювали проблеми розвитку громадянського суспільства в Україні та налагодження співпраці між органами влади та громадськістю. Організатором вказаних подій виступив департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Львівської облдержадміністрації.

Перший захід відбувався у форматі круглого столу під назвою «Держава – громадянське суспільство. Мета, засади і принципи співпраці». Його метою стало підвищення ефективності реалізації функцій громадського впливу на державне управління в регіоні. Участь у цьому круглому столі взяли представники активних громадських організацій Львова та області, керівництво Громадської ради при Львівській облдержадміністрації. Основну увагу цього заходу було звернено на обговорення реалізації Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства, затвердженої Указом Президента України № 212/2012 від 24 березня 2012 року, її призначення, нормативне та інституційне забезпечення.

За словами директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дмитра Посипанка, в роки незалежності в Україні склалась мережа інститутів громадянського суспільства – добровільних об’єднань громадян, які мають істотний вплив на суспільне життя. Усвідомлюючи це, держава докладає чимало зусиль аби налагодити правовий механізм, необхідний для захисту прав особи, забезпечення реальної можливості участі у вирішенні громадських справ та, загалом, формування громадянського суспільства.

Другим, не менш важливим питанням стало обговорення механізмів участі громадськості у процесі прийняття рішень. Так, всебічно було обговорено проблеми проведення консультацій з громадськістю, процедуру здійснення громадської експертизи діяльності органів влади і, зокрема, практику проведення такої експертизи у Львівській облдержадміністрації.

В рамках розгляду даного питання було обговорено також і проблематику діяльності Громадської ради при Львівській облдержадміністрації. Голова Громадської ради Зеновій Бермес зазначив: “Як показало останнє засідання ради, яке було досить важким (відбулося 12 листопада), більшість членів Громадської ради на так достеменно і не розуміють, і не бажають розбиратися в тому, для чого призначений інститут громадських рад при органах влади. Багато членів Громадської ради намагаються таким чином відстоювати власні інтереси. Громадська рада стала для них лише платформою для власного піару. Хоча так не повинно бути, адже Громадська рада є консультативно – дорадчим органом при облдержадміністрації”.

Під час «круглого столу» представник громадської організації «Центр громадської адвокатури» Іванна Фединчук представила аналіз виконання обласною державною адміністрацією вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» і відзначила, що система обліку публічної інформації, яка функціонує на офіційному сайті облдержадміністрації, відповідає усім вимогам законодавства.

На завершення, Зоряна Бурик – представник профспілкової організації Львівського регіонального інституту державного управління Національної Академії державного управління при Президентові України – розповіла про співпрацю органів державної влади з інститутами громадянського суспільства. Зокрема, як приклад вона навела рух на зустріч громадськості у процесі ініціювання та здійснення підготовки та обговорення проекту Стратегії розвитку області на період 2015-2022 роки.

Не менш важливим та продуктивним була дискусія, яка розгорнулася під час інформаційно – освітнього семінару громадських лідерів та активістів, який відбувся 14 листопада. Під час даного заходу було детально обговорено питання як отримати знання, успішний досвід та практичні інструменти розвитку власної громадської організації. Так, учасники семінару зійшлись на тому, що найбільшими перешкодами в успішному розвитку власного інституту громадянського суспільства є недостатній рівень знань та обізнаності, зокрема щодо пошуку джерел фінансування. Не менш важливим, у питанні ефективного розвитку власної організації та й загалом усього громадянського суспільства, за словами заступника голови Громадської ради Василя Срібного, є проблема довіри, в тому числі, і до владних структур. “В громадської організації має бути мета діяльності, якої та неухильно повинна дотримуватися і якій слідувати. І перш ніж перейти до навчання треба визначитися з цілями і метою подальшої роботи” – додав він.

“Знань бракує, але є багато пропозицій і їх потрібно вчитися шукати. Громадським активістам потрібно міняти свій радянський патерналізм на сучасну активну громадську позицію. Потрібно також багато спілкуватися. При спілкуванні найкраще налагоджувати шляхи і зв’язки співпраці. Тільки у спілкуванні ми міняємо свої стереотипи та якісь установки, і дивимось на відомі нам речі вже іншими очима”, – зазначила Наталія Бордун, директор Інституту лідерства та управління Українського Католицького Університету.

Обговорення даного питання відбувалося у світлі результатів навчальних тренінгів для громадськості, які проводилися у червні-жовтні 2013 року Інститутом лідерства та управління Українського Католицького Університету в рамках реалізації заходів Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області у 2013 році. За словами Наталії Бордун, акцент робився на підборі як викладачів, так і студентів, слухачів, котрі мають бути практиками, вони мають самостійно аналізувати і узагальнювати здобуті знання і робити відповідні висновки.

Марія Вагіла, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, зазначила: “Держава створює умови для розвитку інститутів громадянського суспільства. Саме на це зараз спрямована діяльність Президента України та обласної державної адміністрації. Ми і надалі плануємо роботу у даному напрямку та співпрацю з нашими партнерами щодо підвищення освітнього рівня як представників громадськості, так і державних службовців”.

Другий блок обговорення був присвячений конкурсам мікропроектів, які організовуються органами влади і спрямовані для залучення громадськості до розв’язання завдань регіональної політики. В першу чергу під час обговорення було здійснено обмін досвідом між представниками різних департаментів облдержадміністрації та представниками Львівської міської ради в організації та проведенні таких конкурсів. Було відзначено певні позитивні та негативні сторони такої практики, та напрацьовано способи її вдосконалення. Зокрема, була досягнута чітка домовленість про подальшу співпрацю у питаннях проведення конкурсів та обміну інформацією між Львівською міською радою та облдержадміністрацією.

Також, у рамках розгляду цього питання було представлено результати реалізації проектів творчою спілкою “Прем’єра” та громадською організацією “Спільнота “Ковчег”. Нагадаємо, що ці та ще дві організації стали переможцями конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими та благодійними організаціями, творчими спілками для виконання яких надаватиметься фінансова підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2013 році.

На завершення, інститути громадянського суспільства поділились своїми ідеями і пропозиціями та представили свої проекти.

За результатами обох заходів було досягнуто нового рівня партнерських відносин між обласною державною адміністрацією та представниками інститутів громадянського суспільства. Громадські активісти обмінялися здобутим досвідом, продемонстрували свої напрацювання, поділилися ідеями та планами на майбутнє, і найголовніше знайшли нових партнерів.

Було налагоджено конкретні шляхи діалогу між представниками міської та обласної влади, обговорено конкретну проблематику у розвитку громадянського суспільства.

15 листопада голови комісій Громадської ради при Львівській облдержадміністрації у Львівському Прес клубі представили публічний звіт за підсумками 9 місяців роботи.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ