Ірина Сех: "Природно-заповідна справа в Україні – на межі виживання"

Ірина Сех: "Природно-заповідна справа в Україні – на межі виживання"

19.11.13 18:03 0 1035
Природно-заповідна справа в Україні – на межі виживання, вона, як та бідна родичка, тримається лише на ентузіазмі людей, які присвятили своє життя збереженню довкілля. Про це 18 листопада 2013 року повідомила народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех у своєму виступі під час комітетських слухань на тему: "Природно-заповідний фонд: проблеми та шляхи вирішення".

"У країнах Европейського Союзу заповідні об'єкти займають не менше 10-15% від площі держави, а в Україні – лише трохи більше 6% території держави. Створення нових територій та об'єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) відбувається дуже повільно. У 2012 та 2013 роках було створено лише два об'єкти природно-заповідного фонду – один морський заказник та один національний природний парк. При цьому Адміністрація Президента України вже тривалий час не подає на підпис Президентові з десяток погоджених, зокрема урядом, проєктів указів.

До цього часу не внесено зміни до законодавства щодо передачі до обласних держадміністрацій функцій територіяльних органів Мінприроди, які проводили підготовку, погодження та подання матеріялів на створення об'єктів ПЗФ, ведення кадастру ПЗФ, погодження лімітів на природокористування, що практично унеможливлює подальший розвиток природно-заповідної мережі. Ще одним з негативних моментів стала ліквідація Державної служби заповідної справи. Функції цього урядового органу зараз лише частково передано значно меншому за чисельністю працівників департаменту Міністерства екології та природних ресурсів України", – зазначила Ірина Сех.

За словами народного депутата, є проблема надання природних територій у відання чи оренду мисливським організаціям. "Це робиться абсолютно без користі для держави, з порушенням законодавства щодо створення національних природних парків і заповідників, на територіях яких полювання заборонено. Складається враження, що це зроблено саме в інтересах окремих провладних осіб з метою блокування створення природно-заповідних об'єктів. По суті, це саботування природоохоронного законодавства посадовцями. Як можна створити, для прикладу, Нижньодніпровський національний природний парк, коли практично уся дельта Дніпра поділена між мисливськими господарствами? До того ж, зацікавлені провладні особи ведуть брехливу пропаганду проти створення парку", – наголосила голова комітету.

Ірина Сех зазначила, що обласні державні адміністрації повинні перейматися розвитком мережі природно-заповідного фонду. "Також необхідно розширити повноваження місцевих органів самоврядування щодо резервування природних комплексів під заповідники, створення територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення. Збереження природних комплексів в інтересах громад, а не створення мисливських господарств для окремих осіб, мають стати пріоритетом органів самоврядування", – заявила народний депутат.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Зміни в законодавстві ...
Наступна новина: На Хмельниччині ліквідовано ...

КОМЕНТАРІ