У Житомирі з аншлагом відбувся творчий звіт Олевського району

У Житомирі з аншлагом відбувся творчий звіт Олевського району

19.11.13 14:37 0 999
Відповідно до Указу Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» та з урахуванням клопотання Міністерства культури України, у Житомирі тривають творчі звіти районів і міст області, присвячені 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

18 листопада у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги свій творчий доробок представили аматорські колективи Олевського району. На головній сцені області виступили 127 учасників, серед яких – 40 дітей-школярів.

Вже традиційно у фойє театру були представлені вироби декоративно-ужиткового мистецтва народних умільців краю. Виставка майстрів Олевського району умовно поділена на дві частини – відлуння давнини та сучасність. Центральний її експонат – портрет Тараса Шевченка, вишитий головою Лопатицької сільської ради Наталією Горпиніч. У першій частині виставки представлені роботи (вишивані рушники, одяг і килими), передані авторами у спадок своїм родичам-олевчанам.

Привітати учасників дійства прийшли голова облдержадміністрації Сергій Рижук та голова обласної ради Йосип Запаловський.

На особливостях соціально-економічного та культурного розвитку Олевського району наголосив голова облдержадміністрації Сергій Рижук.

— Олевський район – один із прикордонних районів Житомирщини, що межує з Білоруссю. У цьому і полягає його основна етнокультурна особливість: у говорі олевчан – відзвуки білоруського акценту, а тому і пісня українська там звучить по-особливому. На Олевщині збережено селянський уклад життя з усіма притаманними йому ознаками побуту та декоративно-ужиткового мистецтва, що уособлюють чесноти та щедрість душі жителів Поліського краю загалом. Самобутніми є і майстри-аматори району, у творчих здібностях котрих ми переконалися, – поділився враженнями Сергій Миколайович.

При цьому очільник області зауважив, що останнім часом значно покращився соціально-економічний розвиток Олевського району.

Приєднуючись до думки голови облдержадміністрації, голова обласної ради Йосип Запаловський побажав вдалих виступів, висловивши надію побачити декотрі з них у заключному гала-концерті, присвяченому 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, на сцені Національного палацу культури і мистецтв «Україна».

2013-й рік Президент України проголосив Роком дитячої творчості. Тому участь у творчому звіті Олевського району школярів ¬ – невипадкова. Так, серед учасників сьогоднішнього концерту представлені учнівський ансамбль Варварівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Олевського району, а також дитячі колективи «Тіп-топ» і «Перлина».

До того ж, у рамках виконання соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» на Житомирщині, як і в інших регіонах, здійснюються заходи зі збереження та розширення мережі позашкільних навчальних закладів. Зокрема, органи місцевої влади працюють над підвищенням рівня охоплення позашкільною освітою до 70 % дітей.

Саме таким є показник позашкільної занятості дітей на Олевщині. Про це повідомив голова Олевської райдержадміністрації Андрій Дяченко, спілкуючись із журналістами перед початком заходу.

За словами посадовця, після уроків діти району мають змогу відвідувати заняття у «Школі боротьби», що є комунальною установою Олевської райдержадміністрації. «Школа боротьби» у районі представлена сімома філіалами, у яких займаються 150 вихованців. Свідченням успішної діяльності цього закладу є здобуття його випускником Богданом Попковим другого місця з вільної боротьби на Чемпіонаті Європи та 11-го – на Чемпіонаті світу.

Ще однією комунальною установою, де розвивають свої здібності близько 300 маленьких олевчан, є Олевський центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді. Наразі у закладі тривають ремонті роботи. Так, минулого року за кошти обласного бюджету – понад 400 тис. грн.. – замінено дах Центру, за рахунок коштів районного – заклад перейшов на систему автономного опалення.

Крім того, при кожній із 42-х шкіл району функціонують по два-три тематичні гуртки та секції, які відвідують школярі віком від десяти до 16-ти років.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: м. Славута: ліквідовано ...

КОМЕНТАРІ