23 листопада 2013 року на Тернопільщині вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років та політичних репресій

23 листопада 2013 року на Тернопільщині вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років та політичних репресій

19.11.13 08:54 0 1380
Звертаючись до краян, голова обласної ради Василь Хомінець закликав: ” У спільній молитві згадаймо усіх жертв голодоморів, запалімо свічу пам’яті у власній оселі та у своїй душі! Ми повинні усвідомити, щоб цього не сталося більше з нашими дітьми і правнуками, маємо бути єдині у творенні нашої Української національної держави, тверді та свідомі у своєму виборі. Складімо співчуття нащадкам, родинам загиблих, нехай Господь Бог прийме їхні душі до Царства Божого, а нас укріпить у вірі, надії, любові”.

Також «Про відзначення в Тернопільській області 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років» голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець підписав розпорядження. У документі йдеться:

У зв’язку 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні та з метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу, належної організації заходів до Дня пам’яті жертв Голодоморів (23 листопада 2013 року):

1. Оголосити в Тернопільській області 23 листопада 2013 року о 16.00 год. хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу.

На території області 23 листопада 2013 року приспустити Державні Прапори України та обмежити проведення розважальних заходів.

2. Рекомендувати головам районних рад, міським, селищним, сільським головам області:

2.1. Провести 23 листопада 2013 року загальнообласну акцію «Запали свічку».

2.2. Організувати у День пам’яті жертв Голодоморів покладання траурних вінків і композицій із житніх та пшеничних колосків до пам’ятників та пам’ятних знаків жертв Голодоморів.

3. Рекомендувати департаменту культури релігій та національностей Тернопільської обласної державної адміністрації:

3.1. Організувати в населених пунктах Тернопільської області постійно діючі експозиції, виставки архівних документів, фотоматеріалів, творів мистецтва та літератури, які відображають події, пов’язані з геноцидом Українського народу, сформувати та оновити відповідні музейні зібрання в музеях спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської бласті.

3.2. Провести в населених пунктах Тернопільської області тематичні виступи творчих колективів, діячів культури та мистецтва.

4. Рекомендувати департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації:

4.1. Розглянути питання щодо поглибленого вивчення в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах причин та наслідків Голодоморів в Україні.

4.2. Організувати серед школярів, студентів обласний конкурс науково-пошукових робіт «Голодомор 1932-1933 років. Україна пам’ятає».

5. Рекомендувати керівникам вищих навчальних закладів, які перебувають у спільній власності територіальних громад міст, селищ та сіл Тернопільської області:

5.1. Забезпечити проведення уроків пам’яті, тематичних лекцій, виховних годин, науково-практичних конференцій, присвячених висвітленню подій, що відбулися під час Голодомору.

5.2. Організувати зустріч осіб, що пережили Голодомор 1932-1933 років, із студентською молоддю.

5.3. Провести конкурси на створення кращого твору літератури, твору образотворчого мистецтва, музичного твору на вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу.

6. На черговому засіданні обласної видавничої ради розглянути питання щодо видання, перевидання та розповсюдження наукових,

науково-популярних, художньо-публіцистичних праць, збірок

документів та матеріалів про Голодомор 1932-1933 років в Україні.

7. Рекомендувати районним, Тернопільській міській радам утворити відповідні координаційні ради, включивши до їх складу представників громадськості, для забезпечення організації та проведення заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні, забезпечити розроблення за участю координаційних рад та затвердити відповідні заходи.

8. Рекомендувати Тернопільському обласному краєзнавчому музею продовжити за участю науковців, дослідників Голодомору в

Україні, представників громадських організацій збирання свідчень очевидців Голодомору 1932-1933 років в Україні.

9. Рекомендувати Тернопільській обласній державній телерадіокомпанії, редакціям газет «Свобода», «Тернопіль вечірній», районних газет та районного радіомовлення забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років.

10. Дане розпорядження опублікувати в газеті «Свобода».

11. Районним, Тернопільській міській радам, керівникам вищих навчальних закладів, які перебувають у спільній власності територіальних громад міст, селищ та сіл Тернопільської області, про проведені з нагоди 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні заходи інформувати Тернопільську обласну рада до 20 грудня 2013 року.

12. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови Тернопільської обласної ради Боберського О.В.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ