Мистецький проект

Мистецький проект "Хліб"

19.11.13 14:07 0 1015
Чи можливе? Чи таке можливе ?!
Чи колись повірить чоловік:
Щоб родючі українські ниви
Народили 33-й рік?..

Напередодні скорботної дати – 80-річчя Голодомору 1932-33 років – у Львівському музеї історії релігії відбудеться відкриття виставки «Хліб». Це мистецький проект творчої групи львівських художників, присвячений болючій і складній сторінці в історії українського народу – Голодомору, коли у людини забрали все: право на майбутнє, на самоідентифікацію, на родину і в передусім на хліб, як основу життя.
Як зазначають автори проекту «Хліб – це життя. Хліб дає людині силу і енергію. Відібрати хліб, означає відібрати життя…». І його, це життя, на початку тридцятих років минулого століття відібрали у мільйонів невинних людей, молодих і старих…А скільки ще ненароджених втратила Україна!?
В День скорботи, 24 листопада, в Україні приспустять державні прапори, пройдуть жалобні заходи, у храмах відбудуться поминальні Богослужіння, до пам'ятних знаків, місць поховань жертв голодоморів ляжуть траурні вінки та композиції із житніх і пшеничних колосків, по всій країні пройде хвилина мовчання, а в домівках українських родин запалять свічки…
Молоді митці Львова вирішили по-своєму розкрити тему катастрофи України ХХ століття, розкрити її по-сучасному. Ідея, особисте бачення її, втілення у власних творах, подання для перегляду, навіть вибір експозиційної зали – невідреставрованої, обшарпаної – усе це говорить про своєрідне, нетрафаретне подання матеріалу, її глибинність.
У центрі експозиції – живописне двометрове полотно художника-бойчукіста Охріма Кравченка “Голод на Україні”, створений ще 1972 року. На стінах твори пов’язані з темою Голодомору Остапа Лозинського і Уляни Нищук-Борисяк, виконані в традиційній техніці темперного малярства, графічні аркуші Данила Мовчана. Привертає увагу інсталяційний проект Олі Кравченко. Музика Любка Маріаша та його гра на лірі доповнить колорит виставки.
Презентація мистецького проекту «Хліб» відбудеться у четвер, 21 листопада, о 15 годині в приміщенні Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1.
Ірина Цебенко, завідувач відділом ЛМІР
Тел.: (032) 261 48 22, 235 61 00, 235 7007
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Тягнибок, Арсеній ...
Наступна новина: Тернопілля: з початку року ...

КОМЕНТАРІ