Попередження та виявлення корупційних дій за допомогою «детектора брехні»

Попередження та виявлення корупційних дій за допомогою «детектора брехні»

19.11.13 22:21 0 978
В Міністерстві юстиції зареєстровано Наказ «Про використання поліграфів у діяльності Міністерства доходів і зборів України та його територіальних органів». Відомство отримало законні підстави для використання в роботі комп'ютерних поліграфів, як одного із засобів упередження та виявлення корупційних правопорушень. Незабаром всі структурні підрозділи Міндоходів України будуть оснащені поліграфами - «детектор брехні», які будуть використовуватись виключно за письмовою згодою опитуваної особи.
За допомогою «детектора брехні» - поліграфа здійснюється аналіз (оцінка) динаміки психофізіологічних реакцій опитуваної особи у відповідь на психологічні стимули, задані у вигляді варіантів відповідей, предметів, схем, фото тощо.
Метою проведення опитування є отримання ймовірної та орієнтувальної інформації для її використання в діяльності щодо попередження і виявлення корупційних та інших протиправних дій з боку працівників Міндоходів, гарантування їх безпеки та захисту від незаконних посягань, пов’язаних із виконанням службових обов’язків, зняття з них безпідставних звинувачень або підозр.
Незабаром всі структурні підрозділи Міндоходів України будуть оснащені відповідною комп’ютерною технікою – поліграфами, які будуть використовуватись виключно за письмовою згодою опитуваної особи.»
Технічний пристрій, як зазначено в інструкції міністерства по його застосуванню, може бути використаний лише в трьох випадках. Перший з них - оперативно-розшукова діяльність в системі міністерства та його територіальних органах для звуження кола підозрюваних, виявлення причетності опитуваних осіб до планування, підготовки і вчинення правопорушення, оцінки правдивості показань. Дві інші сфери використання поліграфів стосуються внутрівідомчої діяльності.
На детекторі брехні будуть перевіряти кандидатів на посади в структурі міністерства - чи не мають вони алкогольної або наркотичної
залежності, схильності до суїциду, кримінального минулого або зв'язків з криміналітетом, і взагалі - які їхні мотиви вступу на посаду.
Участь у дослідженні має бути добровільною. Респондент на будь-якому етапі інтерв'ювання може відмовитися від участі без пояснення причин. Така відмова не повинна призвести до утиску прав людини.

Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ