Прокуратурою міста Луцька вирішено понад 1000 звернень громадян

Прокуратурою міста Луцька вирішено понад 1000 звернень громадян

20.11.13 17:21 0 840
Одним з важливих напрямків діяльності органів прокуратури є розгляд звернень та скарг громадян. Байдужість контролюючих органів, ігнорування та порушення ними конституційних норм та законів спонукає людей звертатися до наглядового відомства.

Втім наголосимо, що в ході реформування законодавства, спрямованого на всемірний захист прав громадян, були внесені зміни та доповнення до Закону України «Про прокуратуру». Наразі органами прокуратури перевірки за заявами фізичних чи юридичних осіб, зверненнями та запитами депутатів усіх рівнів, крім заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення, проводяться лише після попереднього розгляду компетентними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими чи службовими особами або неприйняття ними у встановлені строки рішень з піднятих питань.

У ході таких перевірок надається оцінка діям чи бездіяльності посадових осіб відповідних органів державного нагляду та контролю.

Так, у прокуратуру міста звернулося 2 громадян з приводу відмови управління Пенсійного фонду в призначенні їм пенсії на пільгових умовах, право на яку вони мали, оскільки працювали на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці. В ході перевірки встановлено, що їм відмовлено в призначенні відповідної пенсії у зв’язку з тим, що вони не подали відповідні уточнюючі довідки про підтвердження наявного трудового стажу.

Однак, законом України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що єдиним документом, який підтверджує трудовий стаж особи, є трудова книжка.

Враховуючи це, а також те, що пенсіонери не могли самостійно звернутися до суду через свій фізичний та матеріальний стан, прокуратурою міста в інтересах цих осіб було пред’явлено адміністративні позови до управління Пенсійного фонду в місті Луцьку про визнання дій посадовців управління неправомірними та призначення громадянам пенсії на пільгових умовах з моменту виникнення права на ці пенсії. Рішенням Луцького міськрайонного суду позовні заяви були задоволені.

Упродовж 2013 року до прокуратури міста Луцька надійшло понад 2,5 тисяч звернень. Більше третини з них було скеровано за належністю для розгляду по суті компетентним органам.

У разі ж виявлення бездіяльності уповноваженого органу державного нагляду або відсутністю такого органу, прокуратурою міста Луцька вживаються відповідні заходи прокурорського реагування, спрямовані на забезпечення захисту прав і свобод людини і громадянина.

Протягом поточного року вирішено близько трьохсот звернень з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів, більш як 500 – з питань досудового розслідування та майже 100 – з питань представництва інтересів громадян в суді.

У зв’язку з порушенням вимог Закону України «Про звернення громадян» двох посадових осіб органів контролю притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Прокуратура міста Луцька Get the Flash Player to see this player. url=/userfiles/flash/VolynVideo/Zvernenia_Lutsk.flv iurl=/userfiles/image/Volyn/logo2.jpg width=640 height=480 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false var s1 = new SWFObject("/fckeditor/editor/plugins/flvPlayer/flvplayer.swf","single","640","480","7"); s1.addVariable("width","640"); s1.addVariable("height","480"); s1.addVariable("autostart","false"); s1.addVariable("file","/userfiles/flash/VolynVideo/Zvernenia_Lutsk.flv"); s1.addVariable("repeat","false"); s1.addVariable("image","/userfiles/image/Volyn/logo2.jpg"); s1.addVariable("showdownload","false"); s1.addVariable("link","/userfiles/flash/VolynVideo/Zvernenia_Lutsk.flv"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addVariable("showdigits","true"); s1.addVariable("shownavigation","true"); s1.addVariable("logo",""); s1.write("player187813");
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Болгарії археологи ...

КОМЕНТАРІ