Львівщина напише послання до нащадків про Голодомор

Львівщина напише послання до нащадків про Голодомор

20.11.13 13:07 0 787
Громадськість Львівщини розпочала обговорення проекту «Послання пам’яті» – звернення до нащадків, які вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору 1932-33 років в Україні у 100-ті роковини трагедії.

Про це 19 листопада повідомив кореспондент IA ZIK.

Таким чином у Львівській облраді зреагували на ініціативу Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, співкоординатором якого є Іван Васюник.

Проект «Послання пам’яті» планується як загальнодержавний. Відповідно до ініціативи, потрібно зібрати з різних регіонів України звернення від громад до своїх співвітчизників, які вшановуватимуть пам’ять жертв у 100-ті роковини Голодомору 1932-33 років. Зібрані послання увійдуть у новий том Національної книги пам’яті, що зберігатиметься у Києві у Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні».

«Послання пам’яті» від кожної громади мають передати її делеговані представники 23 листопада цього року під час пам’ятних заходів на території музею «Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні». Натомість представники громад отримають сертифікат, що засвідчуватиме внесок громади у процес творення історичної пам’яті.

Львівщина напрацювала свій проект «Послання пам’яті», обговорення якого відбулося в обласній раді. У проекті звернення, зокрема, зазначається, що «планомірне і тотальне винищення українців штучним голодом стало актом свідомого геноциду, який здійснила політична система сталінізму».

На думку відомих представників громадськості Львівщини, «геноцид української нації має бути засуджений міжнародним судом, а моральні і матеріальні збитки мають бути відшкодовані правонаступниками московсько-більшовицького режиму».

У обговоренні проекту «Послання до нащадків» взяли участь історик Андрій Козицький, голова Львівського крайового Братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк, голова Всеукраїнського Товариства політичних в’язнів і репресованих Петро Франко, голова Львівської облради Петро Колодій та депутати обласної ради. Обговорення звернення до нащадків триває.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ