«Піккардійська терція»: Своїм гімном заряджаємо трибуни і гравців

«Піккардійська терція»: Своїм гімном заряджаємо трибуни і гравців

20.11.13 12:27 0 965
«Арена Львів» по праву вважається щасливим стадіоном для збірної України, а серед виконавців національного гімну перед поєдинками «синьо-жовтих» звання фартових – за львівським гуртом «Піккардійська терція». Перший матч плей-оф відбору до ЧС-2014 проти збірної Франції українці провели у Києві на НСК «Олімпійський». Відтак, щоб часточка удачі все ж була присутня на столичному стадіоні, «Піккардійську терцію» вкотре запросили виконати «Ще не вмерла України» перед вирішальним двобоєм підопічних Михайла Фоменка.

Про своє ставлення до звання щасливих, про те, як співалося на «Олімпійському», в гостях у клубного тележурналу «ПроКарпати» розповіли учасники «Піккардійської терції» Славко Нудик і Володимир Якимець.

* - Передусім розкажіть про атмосферу, що панувала на «Олімпійському» під час матчу Україна –Франція.



* - Славко Нудик: Одразу зазначу, що чаша стадіону «Арена Львів» створює неймовірну акустичну ейфорію. Відчувається справжній шквал емоцій. А тепер уявіть собі, що НСК «Олімпійський» удвічі більший. Отже, це подвоєні емоції, вдвічі потужніший звук.







* - Гімн України в Києві співали вдвічі гучніше?



* - С.Н.: Так, але винятково через те, що людей на «Олімпійському» було удвічі більше.

* - Володимир Якимець: Я б тут ще відзначив той факт, що «Арена Львів» – суто футбольний стадіон, а от НСК «Олімпійський» – це спортивний комплексом для кількох видів. Відповідно, поле є віддаленим від трибун через наявність бігових доріжок. Саме тому враження від звуку з трибун – інше. Але «Олімпійський» вітав збірну справді достойно.



* - А як же тоді загальне переконання в тому, що так, як у Львові, гімн України більше ніде не виконують?



* - В.Я.: Матч був украй важливий для нашої команди, тому до Києва приїхали вболівальники зі всіх регіонів України. У тому числі – й зі Львова. Думаю, львів’яни на «Олімпійському» не лише гучно співали самі, а й показали приклад іншим. Переконаний, що навіть на «Донбас-Арені» вони б змусили заспівати трибуни на повний голос.



* - За чутками, «Піккардійську терцію» запросили співати національний гімн на «Олімпійському» заледве не як талісман команди, адже наразі ви – фартовий для збірної гурт...



* - В.Я.: Я не знаю, чи ми заслужили аж такого звання, як «фартові». Але й справді склалося так, що ми кілька разів виконували гімн України перед матчем збірної – і команда не програвала, як мінімум. Та думаю, запрошенню в Київ посприяло інше: те, як співала «Арена Львів» акапельно разом з нами перед матчем зі Сан-Марино, вразило гравців. Відтак футбольні функціонери таким чином спробували повернути футболістам той настрій і на «Олімпійському».



* - Ви були не просто глядачами, а й своєрідними учасниками матчу, тож може, бачили більше, ніж інші – якісь цікаві закулісні моменти за участю гравців?



* - С.Н.: Гравці були настільки сконцентровані на поєдинку, що на інші речі просто не зважали. Традиційно спокійно, принаймні зовні, вже після гри виглядав і Михайло Фоменко. Він без хвилювання дочекався наставника збірної Франції Дідьє Дешама, щоб потиснути йому руку. Не надто емоційними були й футболісти, адже є розуміння, що все вирішуватиме гра у Парижі. Зрештою Фортуна – така річ. Її треба берегти, а не розповідати про неї на кожному кроці. Я особисто волію говорити про те, що нам усміхнулася удача, що ми хоч трохи допомогли команді поїхати на чемпіонат світу.

* - Можливо, Михайло Фоменко навчив гравців поводитися стримано та контролювати емоції?



* - В.Я.: Можливо, й так. Але думаю, взнаки далося й те, скільки сил гравці залишили на футбольному полі. Все-таки, збірна України провела свій найкращий матч у плані концентрації, максимальної самовіддачі та навіть доброї злості й агресії. Такі речі потребують багато зусиль. Також мене особисто дуже втішило, що наші футболісти мають гарну фізичну форму, хоча чемпіонат і Кубок України зараз у самому розпалі.



* - А скільки разів «Піккардійська терція» виконувала гімн України перед матчами збірної?



* - В.Я.: О-о-о, є один матч, про який не хочеться згадувати, – проти італійців. А ще, окрім Сан-Марино та Франції, ми виходили на поле в іграх проти Польщі, Білорусі, Вірменії. Загалом, мабуть, разів дев’ять.

* - С.Н.: А ще ми кілька разів також виступали перед матчами львівських «Карпат», і ті завжди після цього перемагали. Причому забивали більше, ніж два м’ячі. До речі, ми помітили, що футболісти такі ж забобонні люди, як і музиканти.



* - У «Піккардійської терції» вони також є?



* - В.Я.: Перед матчами збірної нам не доводиться думати про власні прикмети. Ми виходимо не для того, щоб принести удачу на гру. Наша мета – своїм співом дати енергетичний заряд стадіону, задати їм такт у виконанні гімну. А все решта – в головах та ногах самих футболістів. Не «Піккардійська терція» перемогла у матчі з Францією, а перемогла збірна України: якби не наші захисники, ми б отримали у ворота не один гол, якби Артем Федецький не з’їв Франка Рібері, то останній дочасно отримав би «Золотого м’яча», якби Зозуля не штурмував ворота суперника, то він не забив би гол і так далі.



* - С.Н.: До речі, раніше нам пропонували співати гімн у повільнішому темпі, суттєво повільнішому. Так-от, ми його все одно співаємо швидше за інших, від того й футболісти бігають прудкіше. Ось такий емоційний настрій ми задаємо.



* - В.Я.: Коли гімн України звучить повільно, то це гарно, але пафосно. Таке виконання пасує при відкритті Верховної Ради, при якихось офіційних урочистостях. Але коли треба, щоб футболісти налаштувалися на боротьбу – не завадить додати темпу.



* - На жаль, у Франції перед матчем-відповіддю ви не співатимете. Тож як передати удачу гравцям у Париж?



* - В.Я.: Гімн країни на стадіоні має сильний ефект, коли його співають трибуни. У Парижі ж арена виконуватиме на весь голос «Марсельєзу». А щодо удачі: то думаю, гравці приберегли на поїздку тієї енергетики, яку отримали на «Олімпійському». Зараз нам потрібен не так фарт, як вміння не втратити те, що набули в Києві. А набули ми справді багато. Я вірю у Михайла Фоменка: він не лише чудовий тактик, а й психолог, тож правильно налаштує гравців на матч. Понад те, чомусь мені здається, що українці не гратимуть від глухої оборони.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ