Ірина Сех: "Продовження використання першого енергоблоку Південноукраїнської АЕС загрожує катастрофою"

Ірина Сех: "Продовження використання першого енергоблоку Південноукраїнської АЕС загрожує катастрофою"

20.11.13 08:08 0 1006
Продовження експлуатації енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС після завершення проєктного терміну без проведення усіх необхідних заходів із підвищення безпеки становить загрозу для населення та довкілля. Про це заявила народний депутат України від ВО "Свобода", голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех. Із вимогою вжити заходів для врегулювання цього питання вона звернулася до голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олени Миколайчук та в. о. президента Державного підприємства НАЕК "Енергоатом" Микити Константинова.

Як зазначає Ірина Сех, до Комітету звернулися представники громадських екологічних організацій, стурбовані можливим продовженням експлуатації енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС, проєктний термін роботи якого спливає 2 грудня 2013 року. Рішення продовжити його роботу, попри застереження експертів, планує ухвалити Державна інспекція ядерного регулювання.

Про загрози експлуатації енергоблоку понад проєктний термін без виконання усіх заходів з безпеки свідчать результати Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 ПАЕС, підготовленого Національним екологічним центром України за технічної підтримки експертів ядерної галузі. У проаналізованому документі відсутня фактична інформація, є тільки висновки за 14 факторами безпеки. Як стверджують експерти, ДП НАЕК "Енергоатом" не виконав понад пів сотні заходів, включених Міжнародною агенцією атомної енергії (МАГАТЕ) до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки реактора, і не виконав частину рекомендацій, розроблених після аварії на японській АЕС "Фукусіма-Даічі".

Як стверджують автори дослідження, планову кількість циклів розхолоджень на енергоблоку вже перевищено, що загрожує утворенням у корпусі реактора мікротріщин. "Подальша експлуатація корпусу, який не підлягає заміні, за таких умов може призвесті до серйозної аварії з викидом радіоактивних речовин в атмосферу. Аналогів енергоблоку №1 ПАЕС у світі небагато. Досвіду використання такої установки вкрай мало, що лише посилює необхідність ретельної перевірки її стану. Але на підтримку безпечної роботи АЕС в "Енергоатому" недостатньо коштів – на заходи підвищення безпеки АЕС до тарифу "Енергоатому" включено лише 726,7 млн. грн., а потрібно майже 3 мільярди", – зазначають експерти.

"Країна, яка пережила Чорнобильську катастрофу і яка досі пожинає її гіркі плоди, повинна з особливою увагою ставитися до безпеки на АЕС, а ситуація на Південноукраїнській атомній станції засвідчує цілком протилежне", – зазначає Ірина Сех.

Народний депутат вимагає поінформувати Комітет про ситуацію щодо подовження експлуатації енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС та вжити необхідних заходів для врегулювання цього питання.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ