70 років тому Овруч було звільнено від німецько-фашистських загарбників

70 років тому Овруч було звільнено від німецько-фашистських загарбників

20.11.13 11:42 0 1401
17 листопада овручани відзначили 70-річчя визволення свого міста від фашистських загарбників. Зранку були покладені квіти до пам’ятників та пам’ятних знаків, а об 11-й годині на центральній площі зібралися колишні фронтовики, партизани, підпільники, воїни-афганці, ветерани військової служби, представники трудових колективів, громадських організацій Овруча.

Серед почесних гостей - голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, народні депутати України Володимир Пехов та Василь Самойленко, полковник Генерального штабу, аташе з питань оборони Посольства Словацької Республіки в Україні, космонавт Іван Белла, директор департаменту бюджету і фінансів Житомирської міської ради Сергій Гаращук, голова обласної ради жінок Тамара Олійник, делегації з Коростеня. Олевська, Народичів та інші.

Урочистості з нагоди свята продовжилися у районному будинку культури. \"Мій батько у 1941-му служив у Овручі, був пілотом, відтак у перший же день війни відчув її смертельний подих, адже фашисти бомбили військовий аеродром, - сказав у своєму виступі голова облдержадміністрації Сергій Рижук. - на Житомирщині реалізуються проекти з надання всебічної допомоги ветеранам, які визволяли Україну від ворога у 1941-1944 роках. Президент України наголошує на тому, що надання повноцінної соціальної і медичної допомоги ветеранам Великої Вітчизняної війни є пріоритетом роботи органів державної влади в усіх регіонах нашої країни. І така допомога надається: у 2013 році підвищено розміри щомісячних виплат для ветеранів війни, а також здійснюються програми по забезпеченню ветеранів автомобілями\".

Довідково. Уже з перших днів війни на території району створювалися партизанські загони та підпільні організації. Особливо активно діяла підпільна організація під керівництвом В.О. Редчиця (капітана Крилова). Цей підрозділ здійснив ряд важливих операцій.

Влітку 1943-го у село Селезівка приходить партизанське з’єднання Героя Радянського Союзу О.М. Сабурова. Там відбулася зустріч партизанського генерала із словацьким воїном-інтернаціоналістом капітаном Яном Налепкою (Рєпкіним) і перехід його до партизанів. Звідти почався славний бойовий шлях словацького загону у складі партизанського з’єднання.

16 листопада 1943 р. почалася операція із визволення Овруча. В бій були кинуті загони ім. Ворошилова, ім. Жукова, ім. Будьонного та чехословацький загін. Після 20-годинного бою опір противника було зломлено. Невдовзі народні месники зустрілися із передовими частинами четвертої повітряно-десантної дивізії 13-ї армії. У бою за Овруч було знищено багато гітлерівців, захоплено склад із боєприпасами і пальним.

Визволяючи Овруч, віддав своє життя Ян Налепка (Рєпкін), якому посмертно було присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу. Його іменем названо вулицю й школу, йому встановлено пам’ятник. За визволення Овруча 168 партизанів з’єднання О.М. Сабурова були нагороджені орденами і медалями, а четвертій гвардійській повітряно-десантній дивізії присвоєно звання «Овруцька».

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Тернопілля: для учнів ...
Наступна новина: На Хмельниччині пам'ять про ...

КОМЕНТАРІ