Фірташ підтверджує залучення в «Газпромбанку» кредиту для заповнення газосховищ

Фірташ підтверджує залучення в «Газпромбанку» кредиту для заповнення газосховищ

20.11.13 14:10 0 959
Український бізнесмен Дмитро Фірташ у Донецьку заявив, що між «Нафтогазом» і «Газпромом» немає напруження, та йде нормальний робочий процес. Він також підтвердив, що «Газпромбанк» видав його компанії Ostchem кредит у розмірі близько 1,3 мільярда доларів для закупівлі п’яти мільярдів кубометрів газу. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Так, ми, як група, взяли кредит. Справа в тому, що нам, в принципі, це не потрібно. Бо куди цей газ пішов? Він пішов у підземні сховища, щоб пережити зиму. Ми вирішували не лише своє питання, питання України, ми вирішували питання й Росії», – сказав Фірташ.

Далі бізнесмен пояснив технічний бік питання. «Газпром» відповідає за експорт. Якщо не буде тиску в підземних сховищах, то не буде газу на експорт, бо взимку в трубі буде не вистачати. Всі входи йдуть з Росії через Східну Україну. І коли зима – підприємства відбирають обсяги, і не вистачає тиску до Заходу. Тоді потрібні ці підземні сховища, які можуть спокійно підтримувати тиск, щоб забезпечити цю роботу… Тому «Газпромбанк» не робив ніяких послуг», – сказав Фірташ.

Він додав, що «Газпром» і «Нафтогаз» відмовилися за свій рахунок закачувати газ у підземні сховища, а його компанія – це єдина альтернатива.

За словами Фірташа, всі п’ять мільярдів кубометрів газу, закуплені у рамках кредиту «Газпромбанку», станом на 1 листопада вже закачані до українських підземних сховищ.

«Нафтогаз України» повністю припинив закупівлю газу в «Газпрому» з 8 листопада. Російський газовий монополіст 14 листопада закликав Україну до пошуку компромісу й сам висловив готовність іти назустріч, – зокрема, надати нову розстрочку у виплаті боргу за газ.

17 листопада в «Газпромі» повідомили, що закупівля російського газу «Нафтогазом України» повернулася до звичних обсягів після тижневої перерви, спричиненої борговою суперечкою і бажанням української сторони обійтися без російських постачань.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі знедолені ...
Наступна новина: Тернопіль упродовж семи ...

КОМЕНТАРІ