Партія регіонів «провалила» голосування за свободівівський законопроєкт про електроенергетику

Партія регіонів «провалила» голосування за свободівівський законопроєкт про електроенергетику

20.11.13 12:25 0 955
20 листопада 2013 року Верховна Рада Україна розглянула про Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» авторства народних депутатів-свободівців Ігоря Мірошниченка та Олександра Мирного. Зауважимо, що законодавча ініціятива спрямована на покращення становища споживачів та постачальників електричної енергії. Попри це, представники провладної більшости не підтримали документ.

Представляючи документ парламентарям, Олександр Мирний зауважив, що одним із невідкладних завдань енергетичної політики України є розв’язання проблем вдосконалення енергетичних ринків, як з позиції економічної ефективности, так і з позиції забезпечення енергетичної безпеки держави та запровадження ефективних механізмів їхнього державного регулювання.

За словами націоналіста, в Україні вже більше десяти років функціює оптовий ринок електричної енергії (ОРЕ), який є впорядкованою системою здійснення операцій купівлі-продажу електричної енергії.

Ключовим законодавчим актом, яким визначаються правові, економічні та організаційні засади діяльности в електроенергетиці і регулюються відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцією та захистом прав споживачів і працівників галузі є Закон України «Про електроенергетику».

Народний депутат звернув увагу на те, що між постачальниками та споживачами електричної енергії виникають суперечки щодо штрафних санкцій за перевищення договірних обсягів споживання (статті 24, 26 Закону). Вказані пункти суперечать основоположним принципам та засадам цивільно-правових відносин і викликають обурення серед споживачів, оскільки є несправедливими та економічно необґрунтованими, що гальмує розвиток правовідносин у царині електроенергетики.

Відповідно, Олександр Мирний повідомив, що законопроєкт розроблено з метою вдосконалення правовідносин між споживачами та постачальниками електричної енергії з позиції економічної ефективности та з метою запровадження ефективних механізмів їхнього державного регулювання.

Завданням законодавчої ініціативи є поліпшення становища споживачів та постачальників електричної енергії.

Окрім того, співавтор проєкту закону свободівець Ігор Мірошниченко заявив, що реалізація положень документа під час його практичного застосування після його ухвалення не впливатиме на видаткову частину Державного чи місцевих б’юджетів України. Ухвалення закону призведе до покращення становища споживачів та постачальників електричної енергії та сприятиме розвитку відносин на ринку електроенергетики.

Також, виступаючи під час розгляду документа в парламенті, народний депутат від ВО «Свобода» Олег Гелевей наголосив: «На ринку електроенергетики склалася досить дивна ситуація. За умов, що наша електроенергетика найдешевша в світі й Україна дешево продає її за кордон, чомусь ми стараємося сім шкур зняти з наших підприємців. Особливо це стосується малого і середнього бізнесу, з якого хронічно хочуть вимивати обігові кошти».

Зауважимо, що провладна більшість «провалила» голосування за ухвалення законопроекту в першому читанні. Також «регіонали» не підтримали пропозиції направити документ на потворне перше читання.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ