Зарплата – не нижче мінімальної

Зарплата – не нижче мінімальної

20.11.13 20:20 0 1086
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що відповідно до статті 7 Закону України "Про державний бюджет України на 2013 рік", починаючи з 1 грудня 2013 року мінімальна заробітна плата у місячному розмірі становитиме 1218 гривень, у погодинному - 7 гривень 30 копійок. При цьому, максимальна величина доходів, на яку нараховується єдиний внесок з грудня 2013 року, становитиме 20 706 гривень.
Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на усій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання. Роботодавець не має права встановлювати працівнику заробітну плату в розмірі нижче мінімального.
Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про „тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування. Як наслідок, бюджет втрачає кошти у вигляді несплачених податків. Мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника. Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою.
Легалізація найманої праці - це питання не лише Міндоходів, а й інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Але даний напрямок роботи є одним з пріоритетних для чернівецькіх податківців. Він базуться, насамперед, на налагодженні партнерських відносин з платниками податків. Цьогоріч чернівецькі податківці провели 345 співбесід з керівниками підприємств та приватними підприємцями.
Однак міндоходівці мають у своєму арсеналі й інші дієві методи, які застосовуються до тих платників, які не бажають добросовісно виконувати свої зобов’язання перед працівниками. Так, з початку цього року працівниками ДПІ у м. Чернівцях було проведено 69 документальних перевірок юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців з питань правильності утримання, повноти і своєчасності перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати робітників, за результатами яких донараховано 2,65 млн. грн. податку.
На жаль, наймані працівники, іноді самі погоджуються на працевлаштування без офіційного оформлення. Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх соціального захисту.
До речі, саме такі громадяни, які працюють без реєстрації, потім скаржаться до податкової інспекції на те, що суб’єктом господарювання не виплачено заробітну платню або звільнено без причин. А потрібно із початку працевлаштування подбати про свій захист на законодавчому рівні. Тому, шановні працедавці, не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату! Пам'ятайте, що ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної наймагомної праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.


Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ