Як вибрати бігову доріжку?

Як вибрати бігову доріжку?

21.11.13 13:12 0 2165
Біг завжди вважався не тільки одним з найбільш легкодоступних видів спорту , але й одним з найбільш корисних . «Якщо хочеш бути сильним - бігай , хочеш бути красивим - бігай , хочеш бути розумним - бігай » - говорили древні греки. Сучасна наука стверджує те ж саме - заняття бігом впливає на весь організм і користь від систематичних тренувань величезна.

• Під час бігових занять задіяні всі групи м'язів. Їх якісна тренування - один з секретів здоров'я . Крім того , міцні м'язи зазвичай служать запорукою здорових суглобів.

• Біг - тренування серцево - судинної системи. Навантаження на серце покращує кровообіг і постачання органів киснем.

• Якщо ви хочете схуднути , біг - один з кращих і найпростіших способів.

• Біг допомагає боротися з депресіями , рятує від стресу і просто піднімає настрій. Після правильно підібраною біговій тренування в організмі виділяється серотонін ( « гормон щастя »).

• Біг сприяє довголіттю , сповільнюючи процес старіння. Постійні пробіжки активізують гормони росту , що дозволяє довго залишатися молодим . У тих, хто бігає регулярно , відзначається більш високий показник працездатності у похилому віці.

• І , нарешті , біг розвиває особисті якості - самоконтроль , цілеспрямованість , силу волі ; підвищує самооцінку та впевненість у тому , що людина може впоратися з будь-якими труднощами.


Всі ці факти давно відомі. Що ж зупиняє більшість людей , чому вони не користуються таким корисним рецептом довголіття ? Складність - в систематичності . Ви натхненно починаєте бігати , а через місяць «ламати » і ефект « секрету » втрачений. Причин може бути безліч - в основному, звичайно , це лінь , незручність розташування , погана погода і т.д. Кожна з цих речей може похитнути вашу рішучість пробігтися сьогодні перед роботою.

На щастя , прогрес не стоїть на місці , і його відомий « двигун » надихає на створення все нових і нових тренажерів для вашої зручності. На сьогоднішній день найкраще рішення для тих , хто любить біг , але з якихось причин не готовий приділяти час пробіжок на свіжому повітрі - бігова доріжка. Цей тренажер дозволяє вибрати тренувальний режим майже для будь-яких потреб - від легкої спортивної ходьби до підготовок до марафонську дистанцію .

Купівля бігової доріжки - не панацея. Іноді цей корисний і недешевий тренажер через місяць -два перетворюється на звичайний предмет меблів або вішалку для одягу. Це може статися просто через недостатній рівень мотивації . Але в той же час , ще однією поширеною причиною відмови від тренувань є неправильно підібраний тренажер. Давайте разом розглянемо найважливіші характеристики бігових доріжок і підберемо вам надійного супутника для здорового способу життя.
Основні характеристики бігових доріжок

Беговые дорожки відрізняються різноманітністю моделей і цін. Перед тим , як почати вибирати , визначитеся зі своїми потребами і можливостями. Відкинувши варіанти , категорично не влаштовують вас за вартістю , можна приступати до вивчення характеристик моделей .
Тип приводу бігової доріжки

За принципом роботи бігові доріжки діляться на механічні та електричні .

1 . Механічні бігові доріжки
Основною частиною будь бігової доріжки є обертове полотно. Механічна доріжка приводиться в рух самим які займаються - його зусилля приводять в рух полотно. Спортсмен сповільнюється - полотно пересувається повільніше ; при підвищенні швидкості стрічка також прискорюється ; а якщо людина і зовсім закінчить тренування - зупиниться і полотно. Рівень навантаження визначається кутом нахилу біговій стрічки або силою гальмування стрічки переднім валом (механічним способом або за допомогою магнітів ) .

Переваги механічних доріжок :
• Низька вартість . Відсутність електронної частини значно знижує ціну тренажера. Крім того , бігаючи на тренажері , ви будете економити на електроенергії - такі доріжки не потрібно підключати до електромережі.

• Автономність . Тренажер можна розмістити де завгодно - в саду , в підвалі або на відкритій терасі. Вам не треба буде продумувати розташування розеток .

• Природність руху. Якщо ви звикли до пробіжок , але з якихось причин хочете замінити їх заняттями на біговій доріжці , пам'ятайте - механічна бігова доріжка більш наближена до реальності. Ви зможете бігти звичним темпом , міняючи його , коли і як вам захочеться .

• Невелика вага . Через відсутність електромотора ці тренажери легше ( найчастіше - і компактніше ) , а значить , і зручніше для перенесення.

недоліки:
• Підвищене навантаження на м'язи і суглоби. Через « природності перегони» , яка для когось є плюсом , деяким людям варто відмовитися від механічної бігової доріжки . Необхідність приводити полотно в рух власними ногами призводить до додаткового навантаження на суглоби і м'язи ніг. Деяка нерівномірність ходу полотна погіршує ситуацію. Якщо у вас проблеми з суглобами , варикозне розширення вен або тромбоз , використовувати цей вид бігових доріжок не рекомендується.

• Відсутність додаткових можливостей. Максимум даних, що може відобразити механічна бігова доріжка - це показники пульсу , швидкості , часу тренування , пройденої дистанції і кількість витрачених калорій. Спеціальні програми роботи тренажера тут відсутні .

• Можливість працювати « упівсили ». Трохи суперечливий пункт , але все ж : вважається , що механічна бігова доріжка менш ефективна через те , що втомлений спортсмен сповільнюється і доріжка також знижує швидкість. У той же час , стрічка електричної доріжки рухається з постійною швидкістю і займається повинен докласти зусиль , щоб « протриматися довше » , навіть якщо він вже втомився . Це тонкий , скоріше, психологічний фактор і , звичайно , багато залежить від настрою самої людини.

2 . Електричні бігові доріжки
Бігове полотно таких доріжок приводиться в рух електродвигуном. Швидкість руху полотна задається заздалегідь. Її діапазон залежить від потужності мотора , про яку ми ще поговоримо . Електричні доріжки , безсумнівно , популярнішим механічних .

Переваги електричних доріжок:
• Різноманітність програм тренувань і додаткові параметри . Залежно від класу електричної доріжки , ви можете встановлювати безліч параметрів , розробляти спеціальні програми тренувань , вибирати швидкість руху полотна та багато іншого .

• Плавний і постійний хід стрічки щадить ваші суглоби. При правильному підборі товщини бігової полотна навантаження на суглоби зводиться до мінімуму.

• Приємні дрібниці . Підключення до електроживлення дозволяє користуватися безліччю додаткових функцій , безпосередньо не пов'язаних з тренуваннями - починаючи від музичного супроводу і можливості на бігу ( буквально! ) перевіряти пошту до повноцінного перегляду фільмів і візуалізації маршруту пробіжки .

Недоліки
• Висока вартість . Додаткові елементи конструкції і широкий вибір можливостей підвищують та ціну тренажера.

• Необхідність підключення до електромережі. Такі доріжки не дуже мобільні . Перед покупкою обов'язково продумайте їх місце розташування і перевірте наявність розетки поруч. Крім того , вам доведеться платити за електроенергію , витрачену під час тренування.

Бігове полотно

Є кілька важливих факторів , які слід враховувати.
1 . розмір
Довжина і ширина полотна - індивідуальна характеристика . Розміри варіюються приблизно від 35 см до 55 см в ширину і від 110 см до 145 см в довжину. Багато , поспішаючи зробити вибір , купують бігові доріжки із запасом , слідуючи логіці «головне , щоб не менше». Це не дуже вдалий підхід . По-перше , тренажер займатиме зайве місце . По-друге (у разі електричних доріжок ) , вам знадобиться модель з більш потужним двигуном і , відповідно, витрати на електроенергію зростуть. По-третє , ви заплатите гроші за додаткову площу , яка вам не потрібна.

Вибирайте розмір доріжки , виходячи з вашого зростання , довжини кроку , і цих же параметрів всіх членів сім'ї , які користуватимуться тренажером . Для проби ви можете сходити у фітнес - центр і підібрати найзручніший варіант . Розмір полотна повинен бути достатній , щоб ви не оступилися . Головне - відчуття комфорту в зручному для вас режимі занять . Наприклад , людині середнього зросту і середньої комплекції підійде доріжка шириною 40 см і довжиною 120-130 см.

2 . Кількість шарів бігової полотна
Багатошаровість біговій стрічки забезпечує її м'якість і оберігає вас від травм. Це особливо важлива характеристика для людей , у яких є проблеми з суглобами . Для посилення ортопедичного ефекту підбирайте правильну взуття - спортивні кросівки для занять у приміщенні. Крім усього іншого , багатошарове полотно довговічніше . У міру зносу його можна перевернути.

3 . Кут нахилу бігового полотна
Один із способів зміни навантаження - за допомогою різних кутів нахилу полотна. Це дозволяє працювати з різними групами м'язів . На простіших моделях кути змінюються вручну ( механічне регулювання ) . У більш функціональних бігових доріжках кут нахилу встановлюється на панелі управління , міняючись за допомогою електромотора ( електричне регулювання ) .

Звичайно ж , на цей пункт варто звертати увагу тим , хто хоче купити електричну бігову доріжку. Саме від мотора залежить максимальна швидкість руху полотна , гранично допустима вага користувача. При визначенні потужності двигуна важливо не заплутатися. Виробники вказують два параметри - постійну і пікову потужність двигуна. Пікова потужність не так важлива - вона визначає швидкість розгону бігового полотна. Показник же постійної потужності - один з основних. Саме постійна потужність забезпечує рівномірну тягу під час тренувань.

З одного боку , чим потужніший двигун , тим доріжка буде надійніше - адже при бігу людина надає навантаження на полотно інколи вдвічі більшу, ніж його вага . Однак враховуйте і інші фактори. Наприклад , чим менше фізичний розмір полотна , тим менша потужність двигуна необхідна. Чи не переплачуйте за те , що вам не потрібно. Для людини вагою до 80 кг потужність двигуна 1,5 л.с. цілком достатня.

Консоль (панель управління)
Консоль знаходиться між поручнями бігової доріжки і відрізняється від моделі до моделі. Якщо в механічних і базових електричних бігових доріжках набір відображуваних параметрів мінімальний, то в більш дорогих моделях він включає неймовірну кількість важливої ​​інформації. Необхідні параметри для будь доріжки - пройдену відстань і швидкість бігу . Без них дуже складно планувати заняття .

Окремо відзначимо важливість ключа безпеки , яким повинні бути оснащені електричні моделі . Під час тренувань один кінець спеціального шнура кріпиться до ключа безпеки , а інший - до поясу спортсмена. У разі раптового падіння людини бігове полотно відразу зупиняється. Така система робить заняття максимально безпечними. У деяких моделях тренажерів вона замінюється сенсорними датчиками.

Також дуже корисний пульсометр . Ви можете слідкувати за навантаженням , тим самим не дозволяючи серцю працювати « на знос ». Датчики пульсу можуть розташовуватися на поручнях , чіплятися за мочку вуха або ж просто представляти собою точку на панелі управління , до якої потрібно прикласти палець . Подумайте , який варіант зручніше саме для вас. Врахуйте , що при розташуванні датчика на поручнях , рукоятки ні в якому разі не повинні служити опорою , інакше ефективність тренування помітно знизиться.

Консолі бігових доріжок середнього класу дозволяють вибирати з вбудованих програм тренувань , а також забезпечують можливість індивідуального формування програм .

У дорогих моделях консолі являють собою вже повноцінний РК- монітор з можливістю підключення DVD-програвача і виходу в інтернет . Ви можете користуватися ним як для розваги , так і для вирішення робочих питань під час тренувань.
Зберігання і компактність

Купуючи бігову доріжку , відразу визначитеся з місцем для її встановлення. Якщо у вас немає додаткового простору , знайдіть місце , де будете зберігати тренажер між тренуваннями. Зверніть увагу на наявність деталі , які полегшать його переміщення (наприклад , ролики для транспортування ) і на конструкцію - складна вона чи ні. Існують моделі з можливістю ручного та автоматичного складання .

Підсумки
Визначившись з вибором бігової доріжки , ви отримаєте корисний інструмент , який допоможе вам підтримувати відмінну форму і стан духу . Але не забувайте , що це всього лише спосіб . Допоможе він вам чи ні - залежить тільки від вас. Тому не варто відкладати - починайте тренування прямо зараз!

Ось кілька порад для новачків:
• Спортивна ходьба не менше корисна , ніж біг . Ви можете продумати тренування так , щоб поєднувати ці два види спорту , що внесе різноманітність у ваші заняття .

• Відразу ж визначитеся з метою тренувань : схуднення , зміцнення м'язів або відновлення після травм - у кожного напряму своя специфіка і навантаження ;

• Більшість бігових доріжок містять широкий вибір програм тренувань , як для новачків , так і для професіоналів. Тверезо оцініть свої сили і виберіть для себе адекватну навантаження.

• Систематичність - запорука ефективності занять . Якщо ви хочете досягти результатів досить швидко , займайтеся три рази на тиждень , не менше 30-40 хвилин. Цей час можна розбивати на кілька підходів , залежно від вашого фізичного стану.

• Розминка перед тренуванням захистить вас від травм. Невелика розтяжка , розігрівання м'язів і 3-5 хвилин спокійної ходьби по рівному полотну цілком достатньо , щоб привести м'язи в тонус для подальшого навантаження .

Бажаємо вам цікавих занять , які допоможуть зміцнити здоров'я , піднімуть настрій і продовжать ваше життя!

Uzinform
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: У Львівській області Ірина ...

КОМЕНТАРІ