Микола Романюк: «Завдання влади - створити умови, аби діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, виховувалися у родинах»

Микола Романюк: «Завдання влади - створити умови, аби діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, виховувалися у родинах»

21.11.13 17:34 0 937
На шньому засіданні виконавчого комітету начальник служби у справах дітей Федір Шульган поінформував присутніх про роботу очолюваного ним структурного підрозділу щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання. За його словами, нині на обліку перебуває 198 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 60 – це діти-сироти, 138 – діти, позбавлені батьківського піклування. Ці діти перебувають під опікою, виховуються у прийомних сім’ях, будинках сімейного типу, державних закладах.

У 2013 році 16 дітей отримали статус дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування. 15 таких дітей віддані під опіку, а одна дитина спрямована до державного закладу.

Федір Шульган зауважив, що служба у справах дітей здійснює активну робота щодо влаштування дітей до сімейних форм виховання (усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім'я). Нині є хороші показники.

Також він зауважив, що переважну більшість дітей забирають під опіку близькі родичі. Є чотири прийомні родини, у яких виховується девять дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Наголосив він й на проблемних питаннях. Зокрема, за його словами, більшість дітей – це діти, позбавлені батьківського піклування. Часто над ними хочуть отримати опіку їхні родичі. Проте, не завжди це можливо у силу певних причин. Фахівці служби у справах дітей проводять ретельну перевірку перед прийняттям рішення. На жаль, трапляються випадки, коли дітей забирають від опікунів.

Службою у справах дітей постійно здійснюється контроль за умовами проживання дітей, над якими встановлено опікунство.

Також фахівці служби, відповідно до норм чинного законодавства, зобов’язані здійснювати перевірку умов проживання дітей, які були всиновлені. Федір Шульган зауважив, що у цьому питанні необхідно діяти делікатно, аби не завдати шкоди дитині. Часто такі батьки не хочуть, аби до них приходили, бо хочуть зберегти таємницю усиновлення. Ми з ними працюємо і шукаємо консенсусу.

Запитання до доповідача виникло у першого заступника міського голови Святослава Кравчука. Він поцікавився, чи багато охочих всиновити дитину. Федір Шульган зауважив, що такі люди є. Нині часто усиновлюють дітей із певними вадами та діток, які мають 10 і більше років. Часто на виховання до себе сиріт беруть родини, у яких є уже власні діти.

Підсумовуючи розгляд питання, міський голова Микола Романюк сказав, що дуже важко приймати на засіданні виконавчого виконкому рішення про те, щоб забрати дітей у батьків. За цим стоїть доля людей. Однак, часто таких людей важко назвати батьками, бо вони не забезпечують ніяких умов щодо належного виховання та догляду за своїми дітьми. Міський голова задоволений тим, що над дітьми активно встановлюють опіку, усиновлюють, адже для них краще виховуватися у родині, ніж державному закладі.

Микола Романюк зауважив, що підтримує такі родини й держава, яка надає фінансову допомогу. Тож завдання влади - створити умови, аби діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, виховувалися у родинах.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Керівники міліцейських ...
Наступна новина: Житомирська область: ...

КОМЕНТАРІ