Микола Сушик: "Яким має бути народний депутат?"

Микола Сушик: "Яким має бути народний депутат?"

21.11.13 13:52 0 986
Останнім часом у суспільстві відбувається дискусія з приводу того, що має робити депутат, яка основна його функція. Ця тема стала ще більш актуальною при зміні виборчої системи на змішану – з'явились депутати-мажоритарники. От до них на окрузі і найбільші вимоги. "Списочники" ж якось стоять поза увагою виборців.

Який же мажоритарний депутат нині потрібен мешканцям округу? На жаль, розуміння ролі та основних функцій народного депутата в умовах бідності та соціальних негараздів суттєво деформоване.

Найперше виборці говорять про матеріальні блага: щоб у школі вікна вставив, відремонтував клуб, ФАП, дав гроші на церкву або ж персонально допоміг грошима у вирішенні якоїсь проблеми. Отже, депутат повинен бути… багатим. Де він ті гроші бере – нікого не цікавить. Разом з тим, всі нарікають, що серед депутатів мало "простих людей". Парадокс!

Переважно робота багатих депутатів-самовисуванців на окрузі чомусь і зводиться до залатування тих дірок, які має "латати" держава. Часто це вигідно і для депутата, і для держави, яка всіляко сприяє на виборах таким грошовитим кандидатам. Добре і самому мажоритарнику, який таким чином показує свою роботу і замилює очі виборцям на власне голосування у парламенті за відверто антиукраїнські закони.

Профінансував якийсь захід, проплатив публікацію у ЗМІ, щоб усе це народ побачив – і роботу зроблено! Відкриваєш місцеві газети, а там – такий "добрий меценат", "благодійник", "патріот" – одним словом, "наш депутат". Одна така стаття коштує кілька тисяч гривень, але це ніщо для нардепа-олігарха.

Під ширмою якогось "доброго" законопроекту проштовхнув свій лобістський закон – і вибори окупилися. Виборцям закривають очі на найважливіші рішення парламенту, за які ті "благодійники" голосують, як їм скажуть. А ці закони формують порядок денний, за яким буде жити вся країна. От і виходить, що таким меценатам-депутатам і потрібна бідна держава, а владі потрібні саме такі депутати. Кругова порука.

Натомість основна мета всіх депутатів парламенту – зробити так, щоб українці не потребували дрібних подачок, а були самодостатні і заможні. Голосувати за якісні закони для людей, а не для себе і під владу. А то наші так звані "незалежні" б'ють себе в груди, що патріоти, що за народ, а насправді вони – інструмент у руках влади, ті ж "тушки", які нехтують стратегічними інтересами держави.

Складається враження, що й самі виборці спонукають до "тушкування". Прийшов такий нардеп-самовисуванець до Верховної Ради, налагодив матеріально вигідне співробітництво з владою, виграв кілька тендерів, прилаштував родину, створив благодійний фонд, а потім – "допомагає" людям. Звісно, не забуваючи при цьому голосувати з владою – бо це ж "потрібні для людей закони".

За такі голосування "незалежний" самовисуванець з округу отримує різного роду преференції: держзамовлення за космічними розцінками для свого бізнесу, недоторканість від контрольних органів. Що ж до виборців, то вони стають звичайними об'єктами маніпуляції.

Але з року в рік наш виборець стає досвідченішим, мудрішим, розумнішим. Він починає потрохи розуміти, що для країни потрібна національно свідома та патріотична Верховна Рада, у якій працюють депутати, позбавлені продажно-матеріалістичного синдрому. І чим швидше відбудуться глобальні зміни у свідомості громадян, тим скоріше настане час, коли люди перестануть купуватися за гречку та інші подачки. Ось тоді і можна сподіватися на соціальне і національне відродження держави. Бо депутати не повинні зраджувати виборців, ідучи на вибори, як "незалежні", а насправді цинічно дурячи народ.

Народний депутат має бути чесним перед своїми виборцями. Обіцяв – зроби (принаймні, постарайся), вирішивши балотуватися – готуйся до великої роботи для громади, а не заради збагачення. Декларуєш якісь цінності перед виборами – дотримуйся їх і після. Люди повинні наперед знати, що голосуючи за певного депутата чи політсилу, до якої він належить, вони обирають певний курс розвитку, певну програму дій. Бо зараз щодо самовисуванців нерідко доводиться гадати: "свій" чи "чужий", з владою чи з опозицією, продасться чи ні?

Зрада ж частини народних обранців формує у громадян думку: "всі вони однакові". Хоча ця думка вигідна тій же владі. І не зовсім відображає дійсність. Є чимало депутатів, які сумлінно виконують своє призначення. Але вони не мають зайвих коштів оплачувати дорогі площі газет чи телеефіри.

Майбутнє українського парламенту – за депутатами, які поряд з народом і виконують своє пряме призначення. Створюють і ухвалюють закони, які забезпечать такий рівень життя, такі правила і норми у суспільстві, коли виборці не будуть потребувати "благодійницьких" жебрацьких подачок.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Дороги Тернопільщини ...
Наступна новина: Альона Карпова: "Якби ...

КОМЕНТАРІ