Світовий конгрес українців закликає світ вшанувати жертв Голодомору

Світовий конгрес українців закликає світ вшанувати жертв Голодомору

21.11.13 15:21 0 765
Світовий конгрес українців (СКУ) закликає світову спільноту у суботу, 23 листопада, долучитися до пам’ятних заходів, що пройдуть в Україні у зв’язку з 80-річчям Голодомору.

«80 років тому тоталітарний сталінський режим, щоб упокорити український народ та не допустити визвольної боротьби за незалежність України, прирік на голодну смерть мільйони наших побратимів. «Найголовніше тепер Україна… Якщо ми тепер не візьмемось за виправлення ситуації в Україні, Україну можемо втратити», – так у 1932 р. писав Сталін до секретаря Комуністичної партії Лазаря Кагановича. Попри довголітні намагання комуністичної влади, а також нинішні спроби окремих сил дезінформувати та вбити в людській пам’яті жахливі спогади про Голодомор, світ знає про справжні причини цього геноциду», – йдеться у повідомленні СКУ.

Архівні документи, дослідження українських та зарубіжних учених, а також спогади очевидців стали підставою для визнання Голодомору геноцидом українського народу 16 державами.

«Ми повинні зробити все, щоб майбутні покоління засвоїли ці трагічні сторінки нашої історії та щоб Голодомор-геноцид 1932-33 рр. був якнайширше визнаний у світі», – заявили в СКУ.

Світовий конгрес українців закликає всі свої складові організації наполегливо продовжувати інформування про Голодомор та, зокрема, сприяти впровадженню цієї теми до навчальних та науково-дослідних програм країн свого проживання.

У суботу, 23 листопада, у Міжнародний день пам’яті жертв Голодомору, СКУ закликає:

* світову спільноту долучитися до пам’ятних заходів, що пройдуть в Україні у зв’язку з 80?річчям Голодомору;

* всі українські церкви і громадські організації провести скорботні панахиди та інші заходи, залучивши до участі як широку українську спільноту, так і представників владних структур, неурядових організацій і місцевих жителів;

* все міжнародне співтовариство вшанувати жертв Голодомору хвилиною мовчання о 19:32 за місцевим часом; запалити в помешканнях свічки пам’яті та взяти участь у місцевих відзначеннях та пам’ятних службах.

Довідка.

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р. як неприбуткова організація, у 2003 р. СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ярмарок вакансій для ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ