У Львівській області з ініціативи Олега Панькевича відбулися комітетські слухання щодо проблем зовнішньої трудової міграції в контексті евроінтеграції

У Львівській області з ініціативи Олега Панькевича відбулися комітетські слухання щодо проблем зовнішньої трудової міграції в контексті евроінтеграції

21.11.13 16:23 0 991
20 листопада 2013 року з ініціативи народного депутата від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань европейської інтеграції, голови підкомітету з питань трудових мігрантів та національно-культурної спадщини Олега Панькевича відбулися комітетські слухання на тему: "Нормативне регулювання зовнішньої трудової міграції в контексті евроінтеграції".

Учасники слухань обговорили питання доопрацювання та внесення до Верховної Ради проєкту Закону України "Про зовнішню трудову міграцію", про діяльність дипломатичних та консульських установ у галузі забезпечення прав та інтересів трудових мігрантів, про реалізацію виборчих прав громадян України, що перебувають за кордоном, запровадження інституту тимчасової опіки з метою захисту дітей трудових мігрантів та інші.

Як зазначив у своєму виступі Олег Панькевич, за всі роки незалежності українська влада практично нічого не зробила для того, щоб міграційні процеси стали цивілізованими та запрацювали всі ланцюжки інфраструктури з виїзду, працевлаштування, переказу грошей, поверненню мігрантів на Батьківщину. "Для позитивного розв'язання проблеми потрібна злагоджена робота органів виконавчої влади, Верховної Ради, зокрема народних депутатів, представників громадських організацій, які працюють у царині захисту трудових мігрантів. Ми повинні усвідомлювати, що державна політика у цій галузі залишається непослідовною та малоефективною, тому нам насамперед необхідно враховувати важливість внесення змін до законодавства України, зокрема, ухвалити закон "Про зовнішню трудову міграцію", укласті відповідні двосторонні міжнародні угоди, посилити інституційну спроможність українських консульств за кордоном і, звісно, створити сприятливі умови для повернення трудових мігрантів в Україну", – заявив Олег Панькевич.

Він наголосив на евроінтеграційному контексті трудової міграції, що є особливо актуальним в умовах можливого европейського майбутнього країни. Народний обранець підтвердив це, зокрема, тим фактом, що про потребу внесення проблемних питань у галузі міграції до національних стратегій економічного та соціяльного розвитку йдеться у тексті проєкту Угоди про асоціацію між Україною та ЕС, зокрема у ст.16 та ст.17. "Нині майже половина українських трудових мігрантів проживає та працює в країнах ЕС. Так, трудові мігранти є фактично громадянами України, які вже успішно адаптувались до стандартів ЕС, і, повертаючись на батьківщину, саме ці люди культивують тут европейські стандарти та цінності", – прокоментував свободівець.

Олег Панькевич подав на розгляд Комітету текст рекомендацій комітетських слухань на тему: "Нормативне регулювання зовнішньої трудової міграції в контексті евроінтеграції", які буде розглянуто на наступному засіданні комітету.

На завершення комітетських слухань Олег Панькевич висловив подяку всім, хто працює над розв'язанням проблеми мігрантів, особливо громадським організаціям українців за кордоном.

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники уряду, науковці, громадськість, зокрема голова Комісії у справах трудових мігрантів УГКЦ Григорій Селещук, науковий співробітник Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків із діяспорою Національного університету "Львівська політехніка" Оксана П'ятковська, головний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська, голова Асоціації українців регіону Мурсія Лариса Пономаренко, голова Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" Олександр Черненко, програмний директор ГО Інформаційно-правовий центр "Наше право" Оксана Ващук-Огданська та інші.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ