IV Всеукраїнський фестиваль інструментальної музики «Сонячні кларнети» у Житомирі цьогоріч набув статусу міжнародного

IV Всеукраїнський фестиваль інструментальної музики «Сонячні кларнети» у Житомирі цьогоріч набув статусу міжнародного

21.11.13 15:55 0 846
На кілька днів Житомир став осередком високої інструментальної музики, високопрофесійного виконавського мистецтва, містом, куди з’їхались професори консерваторій, музичних академій, музиканти зі світовим ім’ям. 20 листопада у Житомирі, на базі коледжу культури і мистецтв ім. І.Огієнка, урочисто відкрився IV Всеукраїнський фестиваль «Сонячні кларнети», який цьогоріч набув статусу міжнародного.

Кращі класичні твори для кларнета і саксофона звучатимуть у виконанні провідних музикантів України, Росії і Республіки Білорусь у стінах Житомирської обласної філармонії ім. С. Ріхтера, Житомирського державного університету ім. І. Франка та Житомирського академічного українського музично-драматичного театру ім. І.Кочерги.

У рамках фестивалю традиційно пройдуть майстер-класи провідних фахівців музичних вищих навчальних закладів для студентів коледжу культури і мистецтв та музичного училища.

В урочистому відкритті фестивалю взяв участь голова облдержадміністрації Сергій Рижук, який висловив свою гордість і відповідальність від того, що саме Житомир є центром цієї культурно-мистецької події. Зі словами подяки очільник області звернувся до учасників і організаторів фестивалю, насамперед до колективу викладачів і студентів коледжу культури і мистецтв ім. І.Огієнка, який очолює заслужений працівник культури України, лауреат премії ім. І.Огієнка Микола Покропивний, нещодавно нагороджений найвищою відзнакою області «Честь і слава Житомирщини».

Сергій Рижук наголосив на великому виховному значенні фестивалю, адже музика і духовність допомагає стати людиною. Влада зацікавлена у розвитку культури і мистецтва. Зараз капітально ремонтується обласна філармонія, музичні школи області, згодом черга перейде до драмтеатру. Очільник області поділився з присутніми своєю мрією щодо відновлення або створення бодай невеличкого струнного оркестру у кожній із 840 шкіл області.

Інтерес до фестивалю «Сонячні кларнети» з року в рік збільшується, росте коло його учасників. За словами заступника голови обласної ради Михайла Чигиря, це є визнанням того, що на Житомирщині робляться конкретні важливі кроки у розвитку духовності. За ініціативою голови облдержадміністрації Сергія Рижука два роки тому було започатковано творчі звіти аматорського мистецтва усіх районів і міст області. Жителі і гості Житомира мали змогу насолодитися самобутніми талантами полісян. 7 жовтня у місті розпочався другий огляд самодіяльного мистецтва, який свідчить про більш високий, порівняно з минулим, рівень виконавської майстерності.

Урочистості продовжилися виступами квартету кларнетистів та дуету саксофоністів, випускників Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського.

Урочисте відкриття фестивалю закінчилося закладенням алеї дерев на території Житомирського коледжу культурі і мистецтв ім. І.Огієнка, що символізуватиме зростання творчих досягнень майбутніх поколінь на музичній ниві.

«Сонячні кларнети» триватимуть до 22 листопада. Окрасою фестивалю стане гала-концерт талановитих виконавців у супроводі Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України під керівництвом нашого земляка і кларнетиста Сергія Свінцицького. Уперше у цьому мистецькому заході візьме участь соліст Санки-Петербурзького Маріїнського театру, який до того ж представить розробки і новації аксесуарів до кларнета. Працюватиме виставка дерев’яних духових інструментів французької фірми «Buffe». В рамках фестивалю пройде всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми і перспективи розвитку мистецької освіти в епоху глобалізації».

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У львівській школі ...
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ