У Рівненській області 130 посадових осіб лісової охорони притягнуто прокуратурою до відповідальності за неналежну охорону лісів

У Рівненській області 130 посадових осіб лісової охорони притягнуто прокуратурою до відповідальності за неналежну охорону лісів

21.11.13 12:24 0 902
Результати перевірок, що їх провели працівники органів прокуратури Рівненської області, засвідчили, що незаконні порубки лісу, підпільні пилорами залишаються головними проблемами довкілля, які завдають значних збитків для зеленого багатства Рівненщини.

З початку 2013 року за порушення законодавства у сфері лісових відносин органи прокуратури Рівненщини притягли до відповідальності 142 посадові особи, в тому числі 130 працівників лісової охорони. За документами прокурорського реагування відшкодовано до бюджету 60 тис.грн. Судами прийнято рішення про задоволення позовних вимог прокуратури на суму 74 тис.грн. На розгляді в судах перебувають позовні заяви прокуратури про стягнення ще 166 тис.грн.

Правоохоронними органами області проводиться розслідування 21 кримінального провадження за фактами незаконних порубок лісу, в тому числі 4 з них – це провадження, зареєстровані органами прокуратури.

Попри таке суворе реагування органи місцевого самоврядування та державної виконавчої влади не особливо переймаються питаннями охорони лісових ресурсів, а повноваження щодо здійснення державного контролю ними використовуються не в повній мірі. До того ж, досить часто, ті, хто мав би захищати ліси від знищення, самі вчиняють злочини.

Встановлено, що службові особи Рівненського природного заповідника, порушивши вимоги Закону України «Про природно-заповідний фонд України», провели у жовтні 2013 року суцільну санітарну рубку 40 сироростучих і 62 сухостійних дерев породи "сосна" без дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів ПЗФ. Загальний розмір шкоди державі, заподіяної внаслідок незаконної рубки склав 164 тис.грн. За вказаним фактом Рівненською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері 05.11.2013 розпочато кримінальне провадження за ст.246 та ч.2 ст.364 КК України (незаконна порубка лісу, зловживання службовим становищем).

Прокурор Сарненського району встановив, що на території Кузьмівської сільської ради незаконно зрубали дерева у лісах на території земель запасу, внаслідок чого державі заподіяно збитки на суму 530 тис.грн. За даним фактом прокурор зареєстрував кримінальне провадження, триває розслідування.

Прокурори Володимирецького, Гощанського, Костопільського, Зарічненського районів і Млинівський міжрайонний виявили, що сільські, селищні ради, у порушення вимог ст.33 Лісового кодексу України, в межах сіл і селищ на територіях лісу не здійснюють заходи з охорони і захисту лісу. Як наслідок – ці ліси захаращені і перебувають в неналежному санітарному стані. З метою усунення виявлених порушень прокурорами внесені в органи місцевого самоврядування подання, які перебувають на розгляді.

Тим часом, діяльність працівників державної лісової охорони щодо дієвого контролю за збереженням лісових ресурсів також залишається малоефективною.

Дубенський міжрайонний прокурор зареєстрував кримінальне правопорушення за фактом замаху на незаконну вирубку дерев на території ДП «Дубенський лісгосп». Зясувалось, що працівники лісгоспу, порушивши вимоги Санітарних правил в лісах України, призначили санітарну вибіркову рубку 12 дерев без ознак ослаблення.

Виявлено також факти вчинення лісопорушень державною лісовою охороною лісгоспів, у зв’язку з чим прокурорами зобов’язано відшкодувати ДП «Березнівський лісгосп», ДП «Володимирецький лісгосп», ДП «Рівненський лісгосп», ДП «Соснівський лісгосп», ДП «Зарічненський лісгосп» і ДП «Острозький лісгосп» шкоду на загальну суму 33,5 тис.грн.

Продовжують мати місце факти розпиловки на пилорамах незаконно придбаного лісу. Про це засвідчив лише один факт, коли за прокурорського втручання на пилорамах Рокитнівського району вилучено лісодеревину без підтверджуючих документів об’ємом 52 куб.м.

Наведені вище порушення, які виявлено органами прокуратури, свідчать про недоопрацювання у сфері охорони, використання і захисту лісу органів державного контролю.

Тому прокуратурою Рівненської області внесено у зв’язку із виявленими порушеннями начальникам обласного управління лісового та мисливського господарства та Державної екологічної інспекції в області подання, які перебувають на розгляді.

Проблема охорони і використання лісових ресурсів залишається для органів прокуратури Рівненщини однією з пріоритетних. Перевірки у цій сфері тривають.

Старший прокурор прокуратури області

з питань захисту прав громадян та

інтересів держави в екологічній сфері

Анна-Марія Дзівак
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ