Післямова до вироку Інтернет-шахраї діяли з «розмахом»

Післямова до вироку Інтернет-шахраї діяли з «розмахом»

21.11.13 12:13 0 1070
Нещодавно на Буковині притягнуто до кримінальної відповідальності членів міжрегіональної злочинної групи шахраїв, яких розшукували правоохоронці принаймні семи регіонів України.
На сьогодні достовірно відомо, що це угруповання очолювали два 25-26-річні, раніше по кілька разів судимі жителі Сумської та Луганської областей, які на той час відбували покарання за крадіжки та шахрайство у колонії й безпосередньо із-за колючого дроту спрямовували протиправну діяльність ще трьох своїх земляків-ровесників.
Користуючись мобільним телефоном (зараз фахівці-пенітенціарники відстежують шлях, яким апарат зв’язку міг потрапити до них із волі) та володіючи певними навиками роботи із системою Інтернет, перебуваючи на «нарах», вони розробили, а згодом впродовж червня – вересня 2012-го реалізовували проект виманювання грошових сум у бажаючих за зниженими цінами придбати ексклюзивні товари.
Схема їх шахрайського методу була надзвичайно проста. Довідавшись на відповідному сайті, що той чи інший громадянин розшукує якусь річ, зловмисники зв’язувались із «клієнтом», запевняли, що мають товар у наявності й готові надіслати його за «розумною» ціною, правда, після попередньої передоплати на конкретний рахунок у «Приват-банку». Чоловік чи жінка, радіючи, що їм «пощастило» і найближчим часом вони стануть власниками омріяного товару (електрофортепіано, мобільного телефону комплекту інструментарію, автокрісла, цифрового фотоапарату тощо), за допомогою системної операції «Екстренні гроші» перераховували оговорену суму і вже готувались до поїздки у поштове відділення за бандероллю. Та, як читач, очевидно, і зрозумів, лише поповнювали список жертв Інтернет-шахраїв, бо ні товару, ні власних коштів уже більше ніколи не бачили (перераховані гривні отримували інші члени злочинної групи, які перебували на волі, через банкомати).
За аналогічним «сценарієм» зловмисники встигли «опрацювати» чотирнадцять жителів міст Луцьк, Полтави, Луганська, Тернополя, Лисичанська, Рівне та Чернівців, а також спричинити їм збитків на 59 400 гривень.
Звичайно ж, переважна більшість потерпілих, зрозумівши, що їх «кинули», звернулись із заявами про злочин до працівників міліції. По кожному із цих фактів проводилась відповідна пошукова робота, та найбільш продуктивно та цілеспрямовано працювали правоохоронці Буковини.
- Нам вдалося відстежити «ланцюжок» зв’язку зловмисників із «клієнтами», «вирахувати» і тих, хто організовував «продажу» неіснуючих товарів, і тих, хто отримував за них кошти, - розповідає начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в області, полковник міліції Олександр Раренко. - На заключному етапі операції ми провели санкціоновані судом обшуки як за місцем проживання запідозрених, так і в місцях позбавлення волі, де окремі фігуранти ще «тягнули» попередні строки, вилучити наявні речові докази, які засвідчували їх безпосередню причетність до даної серії злочинів.
Матеріали кримінального провадження нещодавно розглянуті у Шевченківському районному суді м. Чернівці. Провина членів даної злочинної групи у скоєнні шахрайств в особливо великих розмірах була доведена в повному обсязі. І за проголошеним вироком троє із них на твердих колонійських нарах мають провести найближчих три з половиною – чотири роки, а організатори, із врахуванням їх попередніх «заслуг» перед законом, – відповідно по п’ять-шість літ і зим. Усіх їх зобов’язано також солідарно відшкодувати потерпілим нанесені матеріальні збитки.

Володимир Драюк, ТУ ДСА у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: Валентин Королюк ...

КОМЕНТАРІ