У Верховній Раді розпочала роботу виставка «Вбивство голодом – геноцид»

У Верховній Раді розпочала роботу виставка «Вбивство голодом – геноцид»

21.11.13 21:22 0 930
21 листопада 2013 року у Верховній Раді України відбулося відкриття виставки «Вбивство голодом – геноцид», приурочена до 80-х роковин Голодомору 1932–33 рр. У рамках експозиції представлено 24 плакати, які висвітлюють докази зумисного нищення української нації голодом. Над збором та підготовкою матеріялів працювали свободівці, а також небайдужі українці практично з усіх областей держави. На відкритті виставки були присутні: лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, заступник Голови Верховної Ради України свободівець Руслан Кошулинський, народні депутати від ВО «Свобода».

Коментуючи відкриття виставки, її ініціятор, народний депутат-свободівець Юрій Сиротюк зазначив, що це вперше за 23 роки існування українського парламенту депутати намагаються вшанувати жертв Голодомору 1932–33 рр. Сама ж виставка підтверджує, що цими роками окупаційна влада насправді здійснювала геноцид української нації.

«Уперше в парламенті в ці дні висітиме тематична виставка, а не якісь картини. Її робили власним коштом, на волонтерських засадах люди з усієї України – свободівці, науковці. Ця експозиція неспростовно підтверджує факт Голодомору як геноциду. Тут немає жодного ідеологічного вигаданого слова чи фотографії. Це все документальні факти, які свідчать про Голодомор як найбільше лихо, яке пережила українська нація, і як найбільшу трагедію, яку пережила будь-яка европейська нація і не лише у ХХ столітті. Коли дивимося на цю виставку – розуміємо, що непокаране зло може повертатися. Наявність виставки в парламенті це добре, але наявність комуністів, які і досі заперечують Голодомор як геноцид, і досі хочуть знищити українську державу й націю – це дуже погано.

Ми виконали дуже маленьку місію перед поколінням українців, які загинули, – ми бережемо пам'ять про них і показуємо, що ця рана незагоєна. Сьогодні при европейських представниках Коксові та Квасневському нарешті встав весь зал і не було тих, хто посмів сидіти. Нинішнє завдання парламенту – остаточно подолати наслідки геноциду та домогтися того, щоби Голодомор визнали європейські країні. адже багато держав іще не визнало його. Окрім того, маємо засудити комунізм як ідеологію і провести суд над комуністичною партією. Також слід здійснити люстрацію – усунути колишніх компартійних керівників і всіх без винятку агентів КГБ від влади.

Нині необхідно берегти пам'ять про Голодомор. Отакі виставки мали би висіти в кожній школі. Щороку українські діти мали би згадувати про братів і сестер українців, які не народилися. Тому ця виставка – лише початок величезної, копіткої роботи. Але добре, що вона відбулася, адже показує, які зміни є в суспільстві. На 23-му році незалежности сьогодні під тиском громади така виставка з’явилася у Верховній Раді. Днями ж вона буде в усіх без винятку областях України. Це нагадування всім, що цю роботу потрібно продовжувати. Вона має спонукати нас – і депутатів, і пересічних громадян – до дії та відновлення пам’яти», – констатував націоналіст.

Присутній під час відкриття виставки заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський зазначив, що сам особисто переживає біль втрати кожного з десятка мільйонів полеглих українців, адже вони є рідними, де би не мешкали.

«Це особистий постійний біль, коли згадуєш, що на такій благодатній землі, як, наприклад, Черкащина, у тих краях був епіцентр Голодомор. Там, де земля – як масло, у день зникало село, адже люди вмирали. Комуністи їх вивозили фірами ще живих і викидали у спільні могили, які дихали. Коли мами сходили з розуму, варили своїх дітей, щоби їсти. Чи це може бути по-инакшому якось трактовано, як геноцид? Це одна з тих спонук, що привела мене в політику. Після того, як ти пізнаєш ту історію, пізнаєш, як люди страждали, коли десять мільйонів твоїх однорідних такі речі пережили.

Моя бабця прожила 93 роки. Вона – львів’янка, і у Львові вона те бачила, як потягами приїздили люди зі сходу України, падали на коліях і їли все, що було поряд – що росло зелене, будяки, забирали із собачої миски. Вона те все бачила і мені переказувала. Коли ти побуваєш на цих землях і зрозумієш, що тільки тому, що ти – українець, через те, що живеш на своїй землі і не хочеш змінювати прабатьківських принципів, правил, можеш загинути від голоду, – саме це відчуття і спонукає.

Перефразовуючи російського поета Євтушенка, злість до неправди – це і є доброта. Українці мають пам’ятати цей вислів, щоби завжди переказувати, щоби такого більше ніколи не могло бути в цій країні. Це той біль, коли тобі сльози на очі, бо це твої рідні – де б вони не були, в якій частинці України або світу не мешкали, адже десять мільйонів – це практично кожна українська сім’я. Це відчуття злости до того, що це зло не покарано досі, що портрети організаторів цього злочину досі висять на якихось дошках пошани і це вважається нормою. Оце злість до неправди. Оце відчуття, яке є після виставки, коли ти бачиш документальні підтвердження того, що відбувалося тоді. Люди незмінні в своїх прагненнях жити добре, заможно, спокійно на своїй землі. Час минає, однак це забувати не можна», – зауважив свободівець.

Також на заході був присутній і науковий керівник проєкту Володимир Тиліщак. Історик розповів про мету та умови створення виставки.

«Виставка є результатом роботи всіх обласних організацій ВО «Свобода». До її створення долучилися свободівці з більшости областей України. Вони збирали матеріяли в обласних архівах, вишукували місцеві матеріяли, які і склали основу цієї виставки. Тому я хочу висловити щиру вдячність усім, хто приклався до створення цієї виставки і взяв участь у її підготовці.

Метою виставки є показати, що Голодомор – це не просто трагедія, а злочин проти людяности, злочин геноциду. Саме тому особливу увагу на цій виставці приділено документам, які показують, як здійснювався геноцид, як забирали харчі, як вбивали голодом, а з иншого – показати опір українців політиці сталінського комуністичного режиму», – зазначив науковець.

Лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок, своєю чергою, наголосив, що свого злочину досі не визнали ті, хто організовував Голодомор.

«Переконаний, що в Україні буде влада, яка наважиться добиватися встановлення історичної та національної справедливости. Українська держава має вимагати від Москви визнання Голодомору геноцидом української нації, вибачення та компенсації за той злочин, який здійснював щодо нашого народу большевицький режим. Це є одним із пунктів Програми захисту українців і це той принцип, на якому постійно наполягає «Свобода». Російська Федерація як правонаступниця кривавого СССР має відповісти перед українською нацією, яку так нещадно нищила, яку морила голодом. Влада нашої держави має бути спроможною називати речі своїми іменами та зробити все для того, аби вбивці покаялися перед своїми жертвами», – заявив очільник націоналістів.

Варто наголосити, що представлення виставки заплановане в усіх областях України. Організатори передбачають, що експозицію має бути представлено в кожному районному центрі. Функціювання виставки сприятиме поширенню правди серед українців та збереженню пам’яти про трагічні події 1932–33 рр.

Світлини з відкриття виставки: http://goo.gl/iWqCg6

Електронний варіант виставки можна переглянути за посиланням: http://goo.gl/XCoU8P

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ