Закордонні українці долучаться до обговорення Рекомендацій слухань щодо проблем зовнішньої трудової міграції

Закордонні українці долучаться до обговорення Рекомендацій слухань щодо проблем зовнішньої трудової міграції

22.11.13 16:15 0 910
Народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова підкомітету з питань трудових мігрантів та національно-культурної співпраці Комітету Верховної Ради України з питань европейської інтеграції Олег Панькевич скерував проєкт Рекомендацій комітетських слухань на тему "Нормативне регулювання зовнішньої трудової міграції в контексті евроінтеграції" учасникам слухань, а також головам громадських організацій та об'єднань українців у країнах Европи. Документ планують ухвалити з урахуванням пропозицій учасників слухань та громадськості на наступному засіданні Комітету з питань евроінтеграції, що заплановано на 4 грудня 2013 року.

Як йдеться в проєкті документа, ключовими проблемами трудової міграції є забезпечення соціяльного захисту трудових мігрантів, їхнього залучення до соціяльно-політичного життя, відсутність механізмів заохочення повернення трудових мігрантів, освіта та опіка дітей трудових мігрантів.

З метою розв'язання зазначених проблем учасники слухань рекомендують комітетам Верховної Ради долучитися до доопрацювання законопроєкту "Про зовнішню трудову міграцію", звернувши увагу на визначення правового статусу трудового мігранта та умов його підтвердження, створення належних умов для реалізації виборчого права трудовими мігрантами, запровадження дієвих правових механізмів захисту їхніх прав, розв'язання колізій щодо оподаткування в Україні їхніх доходів.

У документі також йдеться про необхідність створення Концепції державної політики у галузі трудової міграції з метою ефективного використання її позитивного потенціялу – зароблених мігрантами за кордоном коштів, набутих ними економічних зв'язків, соціяльного досвіду тощо – для модернізації та розвитку України як правової демократичної держави.

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини рекомендують ініціювати призначення представника Уповноваженого Верховної Ради з питань захисту прав трудових мігрантів; відновити практику щорічного звіту про дотримання їхніх прав; поглибити співпрацю з омбудсменами країн масового перебування трудових мігрантів з метою захисту їхніх прав, посилити роботу щодо захисту прав трудових мігрантів, які перебувають під вартою.

Кабінету Міністрів України рекомендовано підготувати та подати на розгляд парламенту законопроєкт "Про зовнішню трудову міграцію"; забезпечити збільшення б'юджетного фінансування закордонних консульських установ МЗС України, розшити надання консульськими установами інформаційно-консультаційної допомоги трудовим мігрантам, розширити штат консульських установ та збільшити їхню чисельність в країнах масового перебування трудових мігрантів з України; запровадити в штаті дипломатичних представництв України в країнах масового перебування трудових мігрантів посаду аташе з трудових та соціяльних питань. Уряду також рекомендують реформувати інститут консульського обліку громадян України, які перебувають за межами держави, в тому числі запровадити облік трудових мігрантів незалежно від офіційного статусу, активізувати роботу щодо укладення двосторонніх угод з країнами – реципієнтами про взаємне соціяльне забезпечення; визнання документів про освіту та документів, що підтверджують професійну кваліфікацію та навики, водійських посвідчень тощо; зарахування пенсійного стажу трудових мігрантів.

З метою включення трудових мігрантів у соціяльно-політичне життя України рекомендовано внесті зміни до виборчого законодавства і створити дієві механізми реалізації виборчих прав трудовими мігрантами, які перебувають за кордоном, підтримати діяльність громадських організацій, що реально працюють на захист прав мігрантів, надають їм соціяльні, освітні, інформаційні та інші послуги. Також рекомендовано розробити механізми сприяння зворотній міграції та використання фінансового та людського капіталу працівників-мігрантів.

Проєкт резолюції скеровано, зокрема до Комісії у справах трудових мігрантів УГКЦ, Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків із діяспорою Національного університету "Львівська політехніка", до Асоціації українців регіону Мурсія (Іспанія), Спілки українців у Португалії, Християнського товариства українців в Італії, Асоціації "Собор" (Португалія), Асоціації українців в Республіці Ірландія, Товариства українців Фінляндії, Асоціації українців "Оберіг" (Іспанія), Української правозахисної організації "Оберіг" (Італія), Християнського руху українців Португалії та інших.

Нагадаємо, 20 листопада 2013 року з ініціативи Олега Панькевича відбулися комітетські слухання на тему: "Нормативне регулювання зовнішньої трудової міграції в контексті евроінтеграції". Учасники слухань обговорили питання доопрацювання та внесення до Верховної Ради проєкту закону "Про зовнішню трудову міграцію", щодо діяльності дипломатичних та консульських установ у галузі забезпечення прав та інтересів трудових мігрантів, про реалізацію виборчих прав громадян України, що перебувають за кордоном, запровадження інституту тимчасової опіки з метою захисту дітей трудових мігрантів та інші.

Згідно з результатами досліджень Державного комітету статистики України та Інституту демографії та соціяльних досліджень імени М.В. Птухи НАН України, протягом останніх двох з половиною років на роботу за кордон виїхало 1,2 мільйона громадян України. Загальна кількість трудових мігрантів оцінюється фахівцями у межах 3–4,5 мільйона осіб, що становить 15–20% працездатного населення України.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Борис Клімчук: Учні ...
Наступна новина: На Тернопіллі питання ...

КОМЕНТАРІ