Житомирщина – колиска природничого краєзнавства Волині

Житомирщина – колиска природничого краєзнавства Волині

22.11.13 12:23 0 1624
21 листопада у Житомирі розпочала роботу Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Природниче краєзнавство Житомирщини-Волині: історія та сучасність». Цей захід проходить завдяки сприянню Національної спілки краєзнавців України, управління культури Житомирської облдержадміністрації, Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині та Житомирського обласного краєзнавчого музею. Зі своїми доповідями на конференції виступлять краєзнавці з різних куточків нашої області та держави.

Проведення таких масштабних заходів свідчить про постійний розвиток та прогрес вітчизняної науки. Президент України Віктор Янукович визначає одним із важливих напрямків сучасної державної політики в Україні підтримку науковців, доказом чого є започатковані главою держави премії, нагороди та гранти. Саме визнання праці вчених мотивує їх до проведення нових досліджень, які роблять вагомий внесок у світову науку.

Директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Лариса Грузька переказала учасникам конференції вітання від начальника управління культури облдержадміністрації Юрія Градовського. Він побажав дослідникам творчого натхнення, прагнення до нових відкриттів та висловив сподівання, що і в майбутньому Житомир буде важливим центром краєзнавчих досліджень.

У плані роботи конференції передбачається проведення секційних занять за різними напрямками історичного краєзнавства, відкриття меморіальної дошки російському поетові Саші Чорному (Олександрові Ґлікберґу) та перегляд авторського фільму члена Національної спілки краєзнавців України В’ячеслава Майбороди «Неписана історія» про витоки Трипільської культури.

Досить цікавим і змістовним став виступ директора Музею історії міста Бердичева, голови Бердичівської районної організації спілки краєзнавців України Павла Скавронського, який і відкрив роботу пленарного засідання. Павло Степанович розповів про те, що флора і фауна Житомирщини викликала захоплення ще у стародавніх дослідників. Так, перші згадки про природу нашого краю можна знайти у працях давньогрецького історика Геродота ще у V ст. до н. е., а стародавній вчений Птолемей створив карту Житомирського Полісся. На теренах України багату природу нашого краю описує «Повість минулих літ».

Перші фундаментальні краєзнавчі дослідження на території Житомирської області були присвячені вивченню флори нашого регіону. Згодом увагу науковців привертає фауна, геологія, клімат та етнографія. На початку ХХ століття у Житомирі було створено Товариство дослідників Волині, яке дало потужний поштовх розвитку історичного краєзнавства по всій Україні.

Наш край славиться не лише багатством своєї природи, а й людьми, які його досліджують.

Учасники та гості конференції мають можливість ознайомитися із пересувною виставкою, на якій представлені інформація та фотоматеріали про багатство природи Житомирської області.

Проведення Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції «Природниче краєзнавство Житомирщини-Волині: історія та сучасність» в черговий раз доводить, що вивчення рідного краю не втрачає своєї актуальності серед науковців та дозволяє кожному із нас усвідомити цінність природних багатств Житомирської області та докласти усіх зусиль для їх збереження.

Про це повідомили у Житомирській ОДА

Всё о жуках
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинські правоохоронці ...
Наступна новина: Львівщина отримала ...

КОМЕНТАРІ