На Тернопіллі питання зайнятості на селі можна вирішити шляхом створення кооперативів

На Тернопіллі питання зайнятості на селі можна вирішити шляхом створення кооперативів

22.11.13 16:24 0 679
Свою другу робочу поїздку по області голова обласної ради Василь Хомінець не випадково запланував у село Лосятин Кременецького району. Упродовж останніх років там створено кілька сільськогосподарських кооперативів, залучено інвесторів та створено нові робочі місця.

«На жаль, щороку із карти України зникає до 15 сіл. А це чиїсь долі, життя. Усідомлюю, що саме українське село є – основою української нації. Як показало життя, утворення мега-агрофірм не вирішує проблеми занятості сільського населення, великі землекористувачі часто не сприяють і розвитку інфраструктури села, – зазначив на зустрічі із активом села Василь Хомінець. – Тому, переконаний, створення сільських кооперативів у селах області – один із шляхів порятунку та виживання сільських громад краю. А профіль діяльності має обирати саме громада згідно із своїм кліматично-географічним розташуванням та установленими традиціями».

Приклад показує лосятинська громада. Так, саме тут був створений сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Лосятинське молочне джерело». До речі, обласна рада долучилася до співфінансування цього проекту, виділивши у 2009 році для його розвою 100 тисяч гривень.

А далі французька фірма «Данон» та американська Міжнародна благодійна фундація «Хайфер Інтернешнл» (МБО «Добробут громад») підписали з громадою угоду щодо вирощування полуниць (для виробництва йогуртів) на земельних паях лосятинців. Адже село здавна славиться масовим культивуванням цих ягід. Таким чином, залучивши до вирощування ягід людей, кооператив забезпечив зайнятість селян та отримання ними коштів за фіксованими цінами.

«Хотілося б, щоб в усіх районах області були створені такі кооперативи. Адже тоді селяни мають більше можливостей для реалізації товару без посередників, – наголосив Василь Хомінець. – Таким чином необхідність у збільшенні кількості кооперативних утворень є. І, як показує практика всього світу, цивілізовані країни на підтримують такий напрямок. Більше того – на рівні державному деякі країни навіть дають дотації певним кооперативним утворенням, якщо воно виходить на певний рівень щодо виробництва якісної продукції, тільки тоді держава включає їх у державний реєстр на фінансування, на дотації. Хотілося б, і в Україні була створена мережа таких кооперативних об’єднань, які будуть функціонувати без посередників, і, ще раз повторюсь, це єдиний, можливо, шлях для того, щоб відродити село».

Нині ж усебічне сприяння утворенню кооперативів має надати місцева влада. Для цього потрібна активна співпраця рад усіх рівнів – обласної, районної із сільськими та селищними радами, оскільки саме вони найліпше знають проблеми на місцях.

«Зі свого боку запевняю, що обласна рада та я особисто допомагатиму утвердженню кооперативного руху в краї. Обласною радою вже прийнята програма розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року, – сказав Василь Хомінець. – Нині у рамках цієї програми оголошено конкурс на відбір сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які мають право на фінансову підтримку за рахунок коштів обласного бюджету. Умови конкурсу оприлюднені в газеті «Свобода» № 92 від 15 листопада 20013 р. Йдеться про 300 тисяч гривень з обласного бюджету. Та я переконаний, на розвиток цієї програми обласна рада на наступний рік закладе в бюджеті більше коштів».

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закордонні українці ...
Наступна новина: У Рівненській області увага ...

КОМЕНТАРІ