На Львівщині написали послання до 100-ліття Голодомору

На Львівщині написали послання до 100-ліття Голодомору

23.11.13 13:32 0 759
У Львівській обласній раді робоча група, до складу якої увійшли депутати, громадські діячі та науковці, завершила підготовку Послання від Львівщини співвітчизникам, які вшановуватимуть пам’ять невинних жертв Голодомору 1932 – 1933 років в Україні у 100-і роковини трагедії.

Про це повідомляє прес-служба Львівської облради.

Ідея написати таке послання співвітчизникам, які вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору у 100-річчя трагедії, належить Громадському комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні.

Текст послання подаємо нижче повністю:

Послання від Львівщини

співвітчизникам, які вшановуватимуть пам’ять

жертв Голодомору українського народу 1932 – 1933 років

у 100-ті роковини трагедії

Цього року вся українська та світова громадськість вшановує пам’ять жертв голоду-геноциду тисяча дев’ятсот тридцять другого – тридцять третього років. Ця подія стала українською національною катастрофою, наслідки якої відчуваються впродовж багатьох десятиліть.

Голодомор приніс не лише величезні втрати, а й суттєво підірвав життєвий потенціал народу, деформував свідомість тих, хто вижив. Нівелювалися людська і національна гідність, патріотизм. Натомість культивувалися рабські прикмети – покірність, пристосування, страх перед владою.

Планомірне й тотальне винищення українців штучним голодом – це акт свідомого геноциду, який здійснювала комуністична система з метою зруйнувати соціальні основи української нації, підірвати духовну культуру та етнічну самобутність українців.

Цілком очевидно, що ця страшна гуманітарна катастрофа відбулася в умовах втрати власної держави, панування окупаційної влади.

У 1932 – 33 роках українці Західної України робили все можливе, щоб допомогти своїм єдинокровним братам на Великій Україні, а також привернути увагу світу до штучно організованого голоду. Митрополит Андрей Шептицький та єпископи УГКЦ оприлюднили відозву до всіх людей доброї волі «Україна в передсмертних судорогах». Голова Союзу Українок, член Української Парламентської Репрезентації Мілена Рудницька добилася розгляду питання Голодомору на засіданні Ради Ліги Націй. На знак протесту проти Голодомору в УРСР бойовик ОУН Микола Лемик здійснив атентат на працівника большевицького консульства у Львові. Уся Західна Україна збирала допомогу для голодуючих братів, однак большевицький режим заборонив перевезення продуктів у Східну Україну.

За роки Незалежності українці зробили багато для відновлення та увічнення пам’яті про Голодомор, а також для подолання його наслідків.

У 80-ті роковини Голодомору завданням української спільноти – як у державі, так і в еміграції – є домогтися того, щоб усі країни світу визнали Голодомор геноцидом українців, а також була засуджена Міжнародним трибуналом злочинна комуністична ідеологія, а держава-спадкоємець большевицької імперії понесла моральну і матеріальну відповідальність за знищення мільйонів українців.

Якщо б нашому поколінню з якихось причин не вдалося повністю виконати такі завдання – обов’язком наступних поколінь є продовжити цю святу справу.

Схиляємо голови перед пам’яттю двадцяти мільйонів українців, котрі загинули мученицькою смертю за те, що були українцями, безмежно любили свою землю, прагнули волі і гідного життя.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ЗАМОРДОВАНИМ УКРАЇНЦЯМ!

Від імені територіальної громади Львівської області Послання підписав голова Львівської обласної ради Петро Колодій.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ