До 2020 в Україні буде 200 тис. хворих на рак молочної залози, – фахівець

До 2020 в Україні буде 200 тис. хворих на рак молочної залози, – фахівець

23.11.13 10:17 0 842
За прогнозами до 2020 року в Україні буде до 200 тисяч осіб, які будуть мати рак молочної залози.

Про це під час круглого столу «Забезпечення профілактики та реабілітації жінок, які перенесли захворювання на рак молочної залози» у Львівському міжрегіональному центрі соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів заявив представник Секретаріату Національної асамблеї інвалідів України Олександр Фадєєв, повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

в Україні близько 38% онкологічних хворих помирає упродовж року з моменту встановлення діагнозу, насамперед через виявлення захворювання у пізніх стадіях. Рак молочної залози одна з найпоширеніших злоякісних патологій у жінок розвинутих держав світу. Він є основною причиною смертності серед жінок, призводить до важкої інвалідності і породжує велику кількість медико-соціальних проблем.

Олександр Фадєєв зазначив, що кожна друга жінка звертається за допомогою у 3-4 стадії, коли врятувати її вже неможливо. Тому Національна асамблея інвалідів України починає пілотний проект з реалізації надання допомоги жінкам з онкопатології молочної залози. Ця мобільна жіноча консультація на колесах яка оснащена мамографом, гінекологічним кріслом, УЗД-апаратом та іншими пристроями для огляду жінок у регіонах.

За словами директора ДОЗ ЛОДА Ростислава Ступницького, питання пов’язані з онкозахворюваннями є пріоритетними у медичній галузі. Зокрема, на Львівщині затверджено програму з онкопревенції раку молочної залози та раку шийки матки. Область виграла грант Світового банку на 4 млн доларів.

Згідно з обласною комплексною програмою соціальної підтримки та реабілітації інвалідів на 2011-2014 роки на базі поліклініки Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру створено кабінет для ранньої діагностики, обстеження молочних залоз у жінок. Щорічно проводиться профілактична акція з раннього виявлення цих патологій.

Як йдеться у повідомленні прес-служби Департаменту охорони здоров’я надзвичайну зацікавленість викликали виступи завідуючого відділом патології молочної залози Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Романа Іванціва, який розповів про стан захворюваності на рак молочної залози у жінок та проблеми реабілітації у Львові та Львівській області та психолога Львівського обласного центру здоров’я Алли Червенкової, яка розповіла про актуальність психологічної допомоги жінкам, які хворіють на рак молочної залози.

Учасники заходу дійшли висновку, що в загальному ці проблеми потребують комплексного вирішення із залученням матеріальних ресурсів, спеціалістів, створення індивідуальних консультацій, груп взаємодопомоги та підтримки, організаційних навчань, семінарів.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Тягнибок: ...
Наступна новина: Міліцейський автопарк ...

КОМЕНТАРІ