Сьогодні в українців – брак колективної пам’яті про Голодомор, – історик

Сьогодні в українців – брак колективної пам’яті про Голодомор, – історик

23.11.13 11:14 0 778
У четвер, 21 листопада, Наукова бібліотека ЛНУ ім. І. Франка спільно з історичним факультетом вшанувала пам’ять жертв геноциду українського народу – Голодомору 1932-1933 років. У заходах взяли участь вчителі львівських шкіл, студенти, читачі та працівники університетської книгозбірні.

Про це інформує прес-служба Львівської міської ради.

З лекцією «Голодомор 1932–1933 років як геноцид українського народу» виступив кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн ЛНУ ім. І. Франка, науковий редактор «Енциклопедії Львова», автор книги «Геноцид та політика масового винищення цивільного населення у ХХ ст (причини, особливості, наслідки)» Андрій Козицький.

Дослідник зосередив увагу на контексті жахливої гуманітарної катастрофи ХХ ст, що відобразилася у жорстокому знищенні голодом мільйонів українців. Причини та витоки трагедії Андрій Козицький вбачає у самій ідеології, біля витоків якої стояли люди, що не розуміли села і ненавиділи селянина.

Відтворюючи етапи радянської політики, вчений вказав на те, що у час найбільшої трагедії – загибелі від голоду українських селян – від них відбирали останню їжу, а Радянський Союз збільшував експорт пшениці та будував військову техніку, кількість якої перевищувала арсенали усіх країн світу разом узятих.

«Попри масштабність жахливих подій, що відбувалися на українських землях у ХХ ст, у нашій державі й відчувається брак колективної пам’яті про трагічні сторінки історії. Консолідоване ставлення суспільства до важливих проблем минулого є дієвим інструментом національної інтеграції, засобом формування почуття спільності історичної долі. Геноцидом визнали Голодомор 1932-1933 років десятки держав», – зазначив Андрій Козицький.

Також був показаний документальний фільм латвійського режисера Едвінса Шноре «Радянська історія». Крім того, у рамках заходу діяла виставку книжок та плакатів до річниці Голодомору.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ