У Римі презентують унікальний архів УГКЦ

У Римі презентують унікальний архів УГКЦ

23.11.13 15:38 0 819
У понеділок, 25 листопада, в Інституті св. Климента Папи в Римі відбудеться презентація архіву УГКЦ, заснованого патріархом Йосифом Сліпим одразу після повернення із сибірської неволі.

Про це інформує прес-служба Львівської міської ради.

Як наголошується, в архіві зберігаються історичні документи УГКЦ 1963-1991 років, архів видатного українського політичного діяча В’ячеслава Липинського та документи з періоду визвольних змагань в Україні 1917-1923 років, зокрема,ЗУНР, інформує прес-служба Товариства «Свята Софія».

«Прибувши до Риму після сибірського заслання, Патріарх Йосиф Сліпий розпочав активну діяльність над розбудовою українського життя в італійській столиці, – розповідає директор архіву о. Іван Дацько. – Заснувавши Український католицький університет, він подбав також про створення архіву, в якому зберігаються його особисті документи. Тут також зберігається архів його наступника – кардинала Мирослава-Івана Любачівського.

Йдеться про документи, датовані до 1991 року – дати його повернення в Україну. Згодом архів було розширено деякими документами митрополита Андрея Шептицького, окремих єпископів нашої Церкви в Україні та діаспорі».

З 2008 року за дорученням попереднього Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара) розпочався процес його систематизації та впорядкування. Очолив роботу відомий фахівець в галузі церковної історії проф. Олег Турій.

Доступ до архіву УГКЦ у Римі можуть отримати науковці, котрі мають спеціальне доручення від єпископа або відповідну рекомендацію наукової інституції, яку представляють.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: У ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ