Луцьк: громадськість міста вшанувала пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років

Луцьк: громадськість міста вшанувала пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років

25.11.13 09:43 0 936
В Україні відбуваються скорботні заходи до 80-ї річниці пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Громадськість міста Луцька також долучилася до вшанування невинно загиблих від голоду.

На Театральному майдані зібралися представники духовенства, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськість міста, учнівська та студентська молодь, які скорботною ходою пройшли до Замкової площі та поклали квіти до пам’ятного знаку Християнському милосердю волинян, які рятували від голоду біженців із потерпілих регіонів України.

Біля пам’ятного знаку Жертвам політичних репресій відбувся мітинг-реквієм.

Священнослужителі УПЦ КП відслужили панахиду за померлими від голодоморів.

У своєму зверненні до громадськості Луцький міський голова Микола Романюк сказав: «80 років віддаляють нас від страшної дійсності, що панувала на українських землях в 30-х рр. минулого століття і яка зветься холодними словами «геноцид», «репресії», «терор». Такої страшної трагедії, яку пережив у той час український народ, не зазнала, мабуть, жодна нація у світі.

Голодомор 1932-1933 років – безпрецедентний злочин тоталітарної системи проти українського народу, який спричинив справжню національну катастрофу. Рахунок загиблих йшов на мільйони. Україна втратила чверть свого населення. Щохвилини вмирало 17 людей, щогодини – 1000, майже 25 тисяч – щодня. Це була справжня війна проти української нації. Смерть не розрізняла своїх жертв ні за віком, ні за статтю.

Безліч українських родин відчула на собі страшне слово «голод». Ще й до спогад про ті трагічні дні в Україні – незагоєна рана та пекучий біль. Тож пам’ятаймо про свою історичну відповідальність перед тими, хто ліг в українську землю у часи великого голоду. Хай цей символічний вогонь дарує спокій та мир душам загиблих, а нам – їх живим нащадкам, нехай нагадує про обов’язок зробити все аби ці страхіття не повторились».

Присутні вшанували пам’ять загиблих у роки голодоморів хвилиною мовчання та взяли участь у Всеукраїнській акції «Засвіти свічку!», виклавши символічний хрест зі скорботних колосків з пшениці та запалених лампадок.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Карл Фроч переміг Джорджа ...

КОМЕНТАРІ