Луцьк: 26 листопада у нашому місті відбудеться урочиста академія, присвячена вшануванню пам’яті Данила Братковського

Луцьк: 26 листопада у нашому місті відбудеться урочиста академія, присвячена вшануванню пам’яті Данила Братковського

25.11.13 08:02 0 988
З ініціативи Волинського крайового братства Святого Апостола Андрія Первозванного (Луцьке Хрестовоздвиженське) за підтримки Луцької міської ради і Волинського єпархіального управління УПЦ КП в рамках заходів з вшанування пам’яті Данила Братковського 26 листопада о 14 годині у Палаці культури міста Луцька відбудеться урочиста академія.

Довідково: Данило Братковський - український шляхтич, поет, громадський діяч, борець за православ'я.

Усе своє життя присвятив боротьбі за пригноблений народ, православну віру.

1697 року видав у Кракові збірку віршів старопольською мовою «Світ, по частинах розглянутий», які мали сатиричне спрямування («Диспут убогого з паном», «Банкет на сеймику», «Рівність» тощо).

Вичерпавши інші методи боротьби, приєднався до учасників повстання під проводом Семена Палія проти гніту Речі Посполитої.

26 листопада 1702 страчений у Луцьку за вироком польського військового суду. У передсмертному тестаменті заповів своїм дітям триматися тої віри, за яку вмирає. Поховати себе велів у братському некрополі Хрестовоздвиженської церкви, де 26 листопада о 9 год. відбудеться заупокійна служба.

Ім’я Данила Братковського довгий час було у забутті. Його поезія на старослов’янській мові українському читачеві була майже не відома. Лише з 2000 року це ім’я стало більш знаним завдяки зусиллям Луцького Хрестовоздвиженського Братства та Волинського краєзнавчого музею.

Відбулася Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція, перевидано збірку віршів «Світ, по частинах розглянутий» з паралельним перекладом на українську мову, біля місця страти встановлено горельєф, створено монументальне полотно для музею Луцького братства «Останній шлях Данила Братковського» (художник О.Дишко), розчищено і впорядковано крипту, де серед останків інших братчиків є і прах Данила Братковського, створено фільм «Волинська Голгофа Братковського».

Згідно з ухвалою Освяченого Помісного Собору УПЦ Київського Патріархату цього року Данила Братковського приєднано до лику святих Землі Волинської.

Управління культури міської ради (723426, 720447)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Незабаром Львівщина ...

КОМЕНТАРІ