Археологічна знахідка року на Миколаївщині

Археологічна знахідка року на Миколаївщині

25.11.13 18:21 0 9378
Під час проведення цьогорічних археологічних досліджень о-ва Березань експедицією Інституту археології НАН України під керівництвом В.Крутилова (начальник експедиції , м.Київ) та О.Смирнова ( заст. начальника експедиції, м.Миколаїв) була виявлена знахідка, яка вже зараз, після підведень підсумків досліджень, оцінюється як знахідка року – верхня стулка бронзового християнського нагрудного хреста-енколпіона.
Хрест-енколпіон
За словами відомого миколаївського археолога Олександра СМИРНОВА хрест-енколпіон має вигляд шкатулки-коробочки для зберігання мощей святих або частини хреста на якому був розп'ятий Ісус Христос. На верхній частині зображений Христос на хресті і святі. Подібні хрести були поширені у Візантії (Християнської церкви східного обряду), з якої потрапляли і використовувалися на Русі. Носилися на грудях і могли належати тільки людям з високим соціальним статусом (особам князівського роду, воєводам, знатним дружинникам).
Учасник експедиції Д.Бондаренко, який безпосередньо виявив знахідку року

На Півдні України дана знахідка екстраординарна, так як наприкінці ХІІ – початку ХІІІ ст. степова зона України належала кочівникам печенізько-половецького кола. Знахідка хреста у похованні на о-ві Березань (у середньовіччі острів називали о. Св. Євсевія ) вказує на те , що Київська Русь не маючи контролю над степовій територією, контролювала водний шлях із варяг у греки (Константинополь – Київ), маючи на острові опорний пункт з християнським населенням, яким керував високопоставлений керівник. Такий хрест є першим за більш ніж сторічну історію дослідження острова речовим доказом присутності християнського населення на Півдні України у ХІІ-ХІІІ столітті, – зазначає Олександр СМИРНОВ.
Як відзначив голова Миколаївської обласної організації УНП Олексій МІРОШНИЧЕНКО, Української Народної Партії дуже приємно, що її представники Олександр Смирнов та Денис Бондаренко мають безпосереднє відношення до цієї визначної знахідки.

Прес-служба Миколаївської обласної організації
Української народної партії
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Своєчасні виплати за ...

КОМЕНТАРІ