Роман Навроцький: Згадка про Голодомор 1932–33рр. – це заклик боротися за Україну

Роман Навроцький: Згадка про Голодомор 1932–33рр. – це заклик боротися за Україну

26.11.13 16:36 0 1035
23 листопада 2013 року ми вшановували жертв Голодомору 1932–33 років. І, напевно, кожен із нас замислився над долею нашого народу. Пам'ять про ті страшні події живе. про Голодомор ми маємо можливість подивитися фільми, дізнаємося багато про ту трагедію із розповідей наших бабусь, дідусів, про ті важкі роки як про якесь нереальне жахіття, бо навіть не віриться, що таке й справді було. Та Голодомор, а точніше, геноцид нашої нації – це реальність. Нелюдський план совєцької влади привів до знищення мільйони українців.

Неодноразово мені випадала нагода послухати спогади тих, хто пережив 1932–33 роки; ці люди розповідали, що тоді українці шукали бодай крихти хліба, пухли і вмирали з голоду дорослі і діти.

Я народився у селі Токи Підволочиського району. Біля річки Збруч пройшло моє дитинство, тож змалечку чув від старших людей про те, як у часи Голодомору через Збруч тутешні мешканці передавали хліб жителям східної України, що приходили здалека, аби попросити їжі, бо в них ситуація була куди гіршою. Як бачимо, навіть у той трагічний час українці із Заходу та Сходу об'єднувалися, спільно шукали вихід, допомагали один одному, ділилися останнім і разом виживали. Але найгірше те, що державні очільники не визнають, що то був геноцид нашої нації, штучно організований для того, аби українці вимерли.

Нині ж чимало хто каже, що ми повинні цінувати те, що живемо у мирний час і маємо хліб на столі. Та я не цілком погоджуюся з такою думкою. Подивімося правді у вічі: хіба зараз в Україні мирний час, коли чинний режим провадить відкриту війну проти народу, коли всередині держави точиться боротьба за права українців, за свободу слова, за нормальне життя? За даними Держкомстату, в Україні за межею бідності нині перебуває близько 23% сімей. Чи дбає держава про них, чи мають вони дах над головою та хліб, в яких умовах живуть?

Нині влада теж забирає у нас останнє. Крім того, зараз ми також переживаємо своєрідний голод – інформаційний: влада багато від нас приховує, замовчує чимало фактів. Звернімо увагу і на те, що нині режим через свою "регіонально"-комуністичну більшість ухвалює чимало законів, які обурюють населення, – це закони, що нищать українську мову, культуру, традиції, розвалюють нашу економіку, псують відносини України з європейськими державами.

Українці, будьмо свідомими. Не даймо обдурити себе. Давайте будемо разом протистояти режиму, який нас гнобить, який нищив колись наших предків. Не здаваймо позицій наших дідів-прадідів, які ціною життя виборювали незалежність, щоби зараз ми жили у вільній Україні. Зробімо усе, щоб усунути від державного керма злочинців і привесті до влади істинних патріотів. Пам'ятаймо: під лежачий камінь вода не тече. Усе – в наших руках! Слава Україні!

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ