Психологічні аспекти освітнього процесу обговорили під час науково-практичної конференції у Львові

Психологічні аспекти освітнього процесу обговорили під час науково-практичної конференції у Львові

26.11.13 10:32 0 990
Близько сотні учасників не лише з різних регіонів України, але й закордонних держав зібрала 22 листопада Міжнародна науково-практична конференція «Психолого-педагогічні умови розвитку освітнього простору держави», організатором якої виступив Львівський державний університет внутрішніх справ.

Актуальність задекларованої теми форуму підтверджується тим, що проблеми виховання та освіти в епоху глобалізації є спільними для таких близьких сусідів як Україна, Польща, Молдова, Російська Федерація, Білорусь, Азербайджан, Грузія.

«У період розбудови України як правової, демократичної та соціальної держави, пріоритетним стає завдання реформування усіх суспільних, державних і правових інституцій задля забезпечення оптимальної організації функціонування національного публічно-владного апарату, – розпочав науковий захід тимчасово виконуючий обов’язки ректора ЛьвДУВС полковник міліції Валерій Середа. – Однією зі сфер, що визначають стан соціально-політичної організації держави під час трансформаційних процесів, є саме освіта. Адже освіченість населення – це визначальний показник розвитку держави, неодмінна передумова формування її зовнішньополітичного іміджу».

З нагоди початку роботи конференції до її учасників звернувся і секретар Львівської єпархії УПЦ протоієрей Богдан Білас. Він зазначив, що важливість освітнього процесу важко переоцінити, адже саме освіта формує в молодій особі засади подальшого професійного росту. Пошуки ідеальних форм навчально-виховного процесу, покликані до реалізації концептуальної співпраці наукових досягнень, здобутків інноваційних технологій з моральним формуванням особистості.

До вітального слова були запрошені також заступник настоятеля Гарнізонного храму Свв. Апп. Петра і Павла отець Тарас Михальчук та іноземні гості – представники Вищої школи поліції м. Щитно (Республіка Польща), Академії МВС Грузії, Академії «Штефан чел Маре» Республіки Молдова та Московського авіаційного інституту (національного дослідницького університету) Російської Федерації.

По завершенню вітальної частини, до розгляду та активного обговорення науковці виносили такі теми, як роль релігійних цінностей у формуванні духовного світу студентської молоді, професійне навчання персоналу органів внутрішніх справ, соціальна взаємодія в освітньому просторі, комунікативна компетентність студентів, вплив засобів масової інформації на формування деліквентного світогляду молоді та багато інших.

Першим до слова був запрошений декан факультету соціології та психології Київського національного університету імені Т.Г. Шевченко доктор психологічних наук, професор Іван Данилюк, який досліджував сучасні європейські тенденції професіональної підготовки психологів і проблеми психологічної освіти в Україні.

Свою позицію щодо формування комунікативної компетентності студентів висловила кандидат філософських наук, доцент Московського авіаційного інституту Олена Гриб. Адже ця властивість особистості є однією з базових характеристик професійної компетентності та професійної підготовки фахівців професій типу «людина – людина». Фахівець повинен вміти використовувати на практиці знання та навички управління колективом, виявляти ініціативу, у тому числі в ситуаціях ризику, бути здатним брати на себе всю повноту відповідальності. Основна проблема вбачається в тому, що в практиці навчання традиційно акцент робиться на отриманні теоретичних знань, при цьому студенти демонструють хороші результати на іспитах. Однак обсяг знань ще не означає вміння використовувати їх для вирішення проблеми в конкретній ситуації з урахуванням особливостей соціального оточення.

«Наше дослідження показало, що застосування інноваційних технологій навчання у вигляді професійно-орієнтованих тренінгових програм розвивають навички міжособистісної комунікації, командної роботи, прийняття рішень, лідерські якості набагато ефективніше, ніж традиційні методи навчання», – підсумувала Олена Гриб.

Як основу кадрової політики ОВС України, Валерій Середа відзначив професіоналізацію правоохоронців. «Професійний розвиток співробітників органів внутрішніх справ слід здійснювати у двох напрямах: професійно-кваліфікаційному і професійно-посадовому. Перший в основному пов’язаний з навчанням і самоосвітою, отриманням нових знань, умінь і навичок. Другий – з формуванням єдиної ефективнодіючої системи функціонування органів внутрішніх справ, де максимально будуть враховуватись можливості і здібності кожного співробітника, його досвід, вік, особисті якості, вміння, знання», – зазначає Валерій Вячеславович.

Цікавими та переконливими також були виступи Кшиштофа Віцяка – директора інституту досліджень кримінальної злочинності і тероризму факультету внутрішньої безпеки Вищої школи поліції в м. Щитно («Розробка і створення системи запобігання викраденню людей»), Наталії Жигайло – професора кафедри психології управління ЛьвДУВС («Духовність як основа формування майбутнього фахівця європейського рівня»), Валерія Ноура – декана факультету суспільної безпеки та порядку Академії «Штефан чел Маре» МВС Республіки Молдова («Забезпечення якості навчання у вищій освіті Республіки Молдова шляхом впровадження Болонського процесу») та інших.

Сподіваємось, що результати виступів і подальших дискусій цієї науково-практичної конференції стануть підґрунтям для перспективної плідної науково-дослідної діяльності кожного з учасників, сприятимуть формуванню якісно нового підходу до обраної проблематики та допоможуть стабілізувати правотворчі й державотворчі процеси.

Відділ зв’язків з громадськістю ЛьвДУВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Свободівцеві Віталію ...
Наступна новина: У містах Львівщини ...

КОМЕНТАРІ