В Ужгороді "Свобода" презентувала всеукраїнську виставку "Вбивство голодом – Геноцид" та організувала поминальну молитву за убитими голодом

В Ужгороді "Свобода" презентувала всеукраїнську виставку "Вбивство голодом – Геноцид" та організувала поминальну молитву за убитими голодом

26.11.13 14:25 0 1008
23 листопада 2013 року Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" провела меморіальні заходи до 80-х роковин Голодомору 1932–1933 років. В приміщенні Обласного академічного театру ляльок в Ужгороді відбулося урочисте відкриття Всеукраїнської науково-документальної виставки "Вбивство голодом – Геноцид", яку презентувала заступник з питань національної пам'яти голови Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" Ірина Гармасій. Після огляду виставки та перегляду фільму "Особливий погляд" свободівці, науковці та інтелігенція міста провели мітинг-реквієм біля пам'ятникам політв'язням і репресованим, а владика Кирило, єпископ Ужгородський і Закарпатський УПЦ КП, відправив поминальну панахиду.

"Подібна виставка вперше експонується в Україні. Це стало можливим завдяки ініціативі ВО "Свобода". 21 листопада 2013 року виставка почала діяти у Верховній Раді України, де її представила парламентська фракція націоналістів на чолі з Олегом Тягнибоком. З 22 листопада пересувна виставка розгорнула роботу по всіх обласних центрах, і поступово з нею зможуть ознайомитися в усіх містах і селах Закарпаття. Пам'ять – наша зброя. В сучасних умовах – це найголовніша зброя, якою розвінчуємо злодіяння і терор Московської імперії проти українців задля існування держави з людиноненависницькою ідеологією. Якщо ми, українці, будемо пам'ятати нашу історію, то про це буде знати увесь світ і буде ставитись з пошаною до нашої національної скорботи", – зазначила Ірина Гармасій.

Свободівка подякувала директору театру Мирославу Петію за надану можливість презентувати для ужгородців науково-документальний матеріял. Також розповіла учасникам виставки: науковцям, журналістам, громадськості міста – про структуру виставки, її основні акценти: причини та сплановані три етапи Голодомору 1932–1933 років проти українського селянства. Зокрема, про висвітлення трагедії у 18-ти областях України, що були уражені голодом, та про значення західного регіону України в розголошенні трагедії та організації допомоги голодуючим, зокрема й щодо закарпатських сторінок, що знайшли відображення на стендах експозиції.

У рамках відкриття виставки відбулася демонстрація телефільму "Особливий погляд", в якому розповідається про етапи утвердження національної пам'яти про Голодомор української нації. Також про законодавчі ініціативи та вимоги сучасності щодо заборони комуністичної ідеології в Україні та кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору-геноциду. "Штучний голод здійснили 40 відсотків росіян та 28 відсотків євреїв, які належали до большевицької партії. Тому таким складним є шлях до державної пам'яти про голодомори 1921, 1932–1933 та 1946–1947 років в Україні. Адже вони здійснювалися "під покровом" одного й того ж вождя – Сталіна та встановленого ним антилюдського режиму", – зазначила Ірина Гармасій.

У відкритті виставки "Вбивство голодом – Геноцид. До 80-х роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні" взяли участь директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Місюк та голова редколегії обласної книги "Реабілітовані історією" Олексій Корсун, які поділилися інформацією з архівних джерел та спогадами про ті події. Зокрема, Олексій Корсун розповів учасникам виставки про своїх батьків, які дивом вижили 1933-го, та про свою велику родину, більшість з якої зазнала терору і гонінь тоталітарним режимом на Харківщині.

Також Всеукраїнській виставці-документу передувала пересувна виставка "Голодомор 1932–1933 років в Україні та Закарпаття", що працювала з 20 по 23 листопада 2013 року на пл. Театральній в Ужгороді. Виставку підготували журналісти-свободівці Ірина Гармасій та Федір Савчур, голова Берегівської районної організації ВО "Свобода" на основі архівної періодики Підкарпатської Руси 20–30-х рр. XX століття, що зберігається в Державному архіві Закарпатської області. З підготовлених матеріялів можна дізнатися про період Чехословаччини, до складу якої тоді входило Закарпаття, коли про штучний голод, який здійснював комуністичний тоталітарний режим в СССР та совєцькій Україні, сповіщали всі газети – чеською, російською, українською мовами та на місцевому діялекті. З цими публікаціями свободівці ознайомили багатьох мешканців Закарпаття, бо виставки демонструвалися в усіх районних центрах.

"Люди з цікавістю читали матеріяли нашої виставки, більшість із яких довідалися про таку інформацію вперше", – повідомив голова Ужгородської "Свободи" Томаш Лелекач.

Після виставки свободівці та її учасники пройшли жалобною ходою до пам'ятника політв'язням і репресованим, де провели мітинг-реквієм та помолилися за душі убитих голодом. Панахиду провів владика Кирило, єпископ Ужгородський і Закарпатський УПЦ КП. "Молитва – це найсильніша наша пам'ять за померлими від голоду нещасними мільйонами українців. Померла душа воскресає під силою молитви, а не на мітингах на кшталт совєцького періоду", – зазначив священик.

Ці слова владика сказав не випадково. 23 листопада 2013 року в Ужгороді на площі Театральній, де влада вшановувала 80-ті роковини Голодомору 1932–1933 років, священикам заборонили(!) проводити чин поминальної молитви.

Насамкінець свободівці традиційно запалили лампадки і виклали з них слово "ГЕНОЦИД" на перехресті вулиць Корзо і Августина Волошина та заспівали "Вічна пам'ять".

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Львівщина: «Суцільні рубки ...

КОМЕНТАРІ