Тернопільщина вшанувала жертв Голодомору-геноциду українців

Тернопільщина вшанувала жертв Голодомору-геноциду українців

26.11.13 16:39 0 1237
23 листопада 2013 року в Тернополі вшанували жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років. На Театральному майдані міста зі свічок виклали символічний хрест пам'яти, а священики різних конфесій відправили панахиду. Участь у мітингу-реквіємі взяли представники духовенства, свободівці – народний депутат України Олексій Кайда, голова Тернопільської облради Василь Хомінець, міський голова Сергій Надал, голова Тернопільського обласного організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Володимир Стаюра, голова міської "Свободи" Роман Навроцький, депутати місцевих рад різних рівнів, активісти молодіжних націоналістичних організацій "Сокіл" та "Студентська Свобода", сотні містян.

"Десятки мільйонів українців, які вирощували хліб, виховували дітей, просто хотіли жити, – були приречені на голодну смерть. Владна верхівки хотіла стерти з лиця землі могутню й волелюбну націю. Жінок та дітей, молодих і старих мордували лише через те, що ці люди були українцями. Десятки країн світу визнали Голодомор як геноцид української нації. І ганебно, що "регіонали" і комуністі у парламенті відмовилися підтримати проєкт постанови про відзначення 80-х роковин Голодомору", – наголосив народний депутат від ВО "Свобода" Олексій Кайда.

Процесія пройшла від Театрального майдану до церкви Різдва Христового, де біля пам'ятного знака жертвам Голодомору також відправили панахиду й запалили свічки.

"Вісімдесят років тому в Україні було пекло, – зазначив голова Тернопільської обласної ради свободівець Василь Хомінець. – В Україні – житниці СССР – був суцільний голодний мор, штучно створений комуністичною владою. Пухли та помирали від голоду мільйони українців, мільйони так і не народилися через цей геноцид – так намагалися обрубати коріння нашої нації та знищити її".

"Українська нація вісімдесят років тому в приниженні, в голоді і муках мала загинути і зникнути. Мав бути остаточно придушений дух бунту і непокори, спрага до волі. Це був план Сталіна і совєцької комуністичної влади. Окупанти розуміли, що нас неможливо перемогти, хіба що знищити. Історія це підтвердила складною і тривалою боротьбою за українську державність. Ціною стали мільйони заморених голодом, закатованих у совєцьких концтаборах і сибірах, розстріляних, примусово виселених з рідних земель. Але нація відродилась. Відродилась, але ще не стала сильною", – наголосив міський голова свободівець Сергій Надал.

"Голодомор 1932–1933 років – сумна сторінка в історії нашого народу, – зазначив голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Володимир Стаюра. – Упродовж кількох десятиліть криваві злочини комуністів ретельно замовчували, а пам'ять про невинно замучених голодною смертю хотіли знищити будь-якою ціною. Та це не вдалося, бо неможливо переписати історію, як би не намагалися зробити нинішні сталіністі, бо вона написана кров'ю мільйонів замучених, закатованих наших предків".

"Масштаби Голодомору вражають і . За підрахунками дослідників, Україна втратила від 7,5 до 10 мільйонів осіб. А скільки ще могло народитися! Варто згадати ще й соціяльні, економічні, політичні наслідки голодного лихоліття! Вимирали цілі родини, цілі поселення. Ця подія залишила свій відбиток у свідомості тих, кому вдалося вижити. Злочин геноциду, який мав на меті стерти українську націю з лиця землі – один із найжорстокіших та найганебніших в історії людства!", – наголосив заступник міського голови свободівець Леонід Бицюра.

Цього дня українці відправили панахиди, провели мітинги-реквієми та запалили свічки пам'яти в різних куточках Тернопільщини.

Цього ж дня члени "Студентської Свободи" та "Сокола" завітали до різних установ, організацій, у магазини міста, працівникам яких принесли спеціяльні листівки, створені до 80-х роковин Голодомору, та лампадки, щоби кожен міг долучитися до акції "Запали свічку" й засвітити вогник пам'яти о 16:00 на своїх підвіконнях. Листівки і лампадки активісти також роздавали перехожим на вулицях.

Голова Тернопільської міської молодіжної громадської організації "Студентська Свобода" Ігор Костюк зауважує, що 23 листопада – це день, який має нагадувати українцям не лише про жертв Голодомору, а й про те, що ми повинні весті боротьбу проти наших ворогів. "Ми маємо спільно діяти, аби такі жахливі події, як Великий Голод, не повторилися, адже нині це реально: теперішня влада нищить усе українське, люди живуть під писком державних очільників. Хочу зауважити, що під час Голодомору величезна кількість українців загинула й тому, що вони не чинили опору совєцькій владі, єдині, хто протистояли гнобителям нашого народу, – це вояки Холодного Яру та незначна кількість воїнів колишньої Української Народної Армії. Решта громадян не чинили спротиву, а просто терпіли знущання. Нам треба бути свідомими, відстоювати свої права і довесті, що ми самі господарі своєї долі", – наголошує ігор Костюк.

Погоджується зі словами Ігоря Костюка й голова Тернопільської міської молодіжної громадської організації "Сокіл" Мар'ян Кобзур. Він зазначає, що тернополяни 23 листопада охоче приймали листівки та лампадки, бо кожен хотів долучитися до вшанування загиблих у роки великого голоду. "Але, на мою думку, українці мають віддавати належне жертвам Голодомору не тільки запалюючи свічки і згадуючи про них, а й щодня діяти, як справжні націоналісти: виховувати у нинішньому суспільстві патріотичні настрої і добиватися того, щоби нарешті скинути з керівних посад у державі осіб, які продовжують втілювати у життя плани совєцької влади – гнобити український народ. Ми повинні привесті до влади нових людей, які дійсно дбатимуть про цю країну і зможуть зробити наше життя кращим", – підкреслив Мар'ян Кобзур.

"80 років тому сталася справді трагічна подія – Великий Голод – геноцид українського народу. Це був час, коли люди по крупинці збирали хліб, шукали їжі у кожному закутку, коли зернина пшениці була більш ніж на вагу золота. Від голоду щодня вмирало надзвичайно багато людей, гинули діти. Репресивна машина, яка тоді працювала, наклала свій відбиток на долю українців. Гірко згадувати про те, що наш народ тричі пережив голодомор – 1922-23рр., 1932-33рр. та 1946-47рр. Усі ми знаємо, скільки стільки горя і знущань довелося перетерпіти українцям, а шня влада намагається приховувати ці факти. Зараз Верховна Рада старається оминати питання Голодоморів і взагалі репресій нашого народу. Очільники Тернопільщини, виконуючи вказівки Президента, роблять усе, щоби знищити у нашому краї пам'ять про минуле України і зупинити будь-які патріотичні заходи, змусити громадян замовкнути. Ми не дозволимо режиму вирвати з історії України ті трагічні сторінки, знищити нашу історію. Ми й надалі будемо вшановувати наших предків, які полягли через голод, штучно створений тодішньою політичною верхівкою, і передаватимемо національні, патріотичні традиції з покоління в покоління", – зазначив голова тернопільської міської організації ВО "Свобода" Роман Навроцький.

Фото можна переглянути тут: https://plus.google.com/u/0/photos/104331009406632508844/albums/5949529191965843873

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Бізнесу Чернівеччини ...
Наступна новина: Порядок інформування ...

КОМЕНТАРІ