Олег Тягнибок: «Влада незаконно формує базу даних громадян, які беруть участь в Евромайдані, з метою подальших репресій»

Олег Тягнибок: «Влада незаконно формує базу даних громадян, які беруть участь в Евромайдані, з метою подальших репресій»

26.11.13 16:32 0 1160
"Учорашні події на Европейській площі столиці засвідчили, що у відповідь на мирні протести громадян режим готує широкомасштабні репресії проти всіх, хто вийшов на вулиці й площі міст, аби підтримати незмінність европейського курсу України". Про це заявив Голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок, коментуючи ситуацію щодо виявленого на Евромайдані 25 листопада увечері шпигунського автомобіля.

Лідер націоналістів зазначив, що повідомлення Служби безпеки України про те, що нібито невідомі захопили спецавтомобіль СБУ, м’яко кажучи, не відповідає дійсності: «Учора після виявлення підозрілого мікроавтобуса в місці масового скупчення людей група народних депутатів, користуючись своїм конституційним правом, звернулася до осіб, що перебували в мікроавтобусі, з вимогою представитись, показати посвідчення та пояснити мету свого перебування поблизу Европейської площі. Невідомі відмовилися назватися, показати свої службові посвідчення та пояснити ціль свого перебування в цьому місці. Народні депутати помітили, що у невідомих є вогнепальна зброя, а автомобіль нашпигований спецтехнікою. Для уникнення можливих провокацій депутати, використовуючи свої службові повноваження, вилучили для передачі правоохоронним органам підозрілі предмети, що були в мікроавтобусі. Як згодом виявилося, із буса вели прослушку штабного намету, де відбуваються наради лідерів опозиції, фіксували усі телефонні розмови, телефонні номери та імеі-коди телефонів».

Голова ВО «Свобода» зазначив, що вечірні події продемонстрували, для чого влада формує базу громадян, які беруть участь у мирних акціях протесту: «Уже вчора представники силових структур почали затримувати в різних кутках міста громадян, які перебували на Евромайданах. Цілком очевидно, що справжньою метою перебування представників спецслужб на майдані є створення реєстрів громадян, незгодних із режимом, для подальших репресій. Ми закликаємо представників правоохоронних структур діяти винятково в межах Конституції та чинного законодавства, не виконувати злочинних наказів, аби в подальшому уникнути непорозумінь. Нагадуємо правоохоронцям, що вони зобов’язані представлятися на вимогу громадян та народних депутатів, а зняття інформації з телефонів дозволяється тільки за рішенням суду. Кожен працівник міліції повинен мати при собі службове посвідчення. Шолом кожного працівника спецпідрозділу «Беркут» має бути з номером, аби в разі вчинення правопорушення громадяни могли апелювати до прокуратури».

Напередодні, 25 листопада, під час етеру в програмі «Свобода слова», лідер «Свободи» звернувся до міністра внутрішніх справ: «Я звертаюся до міністра внутрішніх справ, який говорив, що міліція «нормально і толерантно» ставиться до мітингувальників: ця ситуація – це абсолютна протилежність сказаному! Те, що відбувалося нині з машиною прослушки, є повним свавіллям міліції, яка навіть відповідно до внутрішньої інструкції, не має права бити людей кийками по голові. Після виявлення автомобіля прослуховування та сутичок із працівниками «Беркута» в Печерському райвідділі міліції Києва було затримано двох осіб: один – представник Всеукраїнського об’єднання «Свобода», другий – представник ВО «Батьківщина». Обох утримували в міліції, не висуваючи жодних обвинувачень. Коли народні депутати від наших фракцій приїхали в райвідділ підтримати хлопців, з кабінету слідчого в присутності адвоката затриманих у брутальній формі забрали працівники міліції. Це абсолютно неприпустимо, особливо враховуючи, що один із затриманих, якого жорстоко побили, є інвалідом третьої групи. Пане міністре, зупиніть негайно міліційне свавілля, бо це – не шлях до Европи!», – заявив Олег Тягнибок.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Затверджено перелік ...
Наступна новина: Колегія Держкомтелерадіо ...

КОМЕНТАРІ