Колегія Держкомтелерадіо України розглянула стан розвитку інформаційного простору Закарпаття

Колегія Держкомтелерадіо України розглянула стан розвитку інформаційного простору Закарпаття

26.11.13 16:34 0 953
Колегія Держкомтелерадіо України на своєму засіданні 26 листопада, проаналізувавши стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Закарпатської області, визнала його задовільним.
У регіоні створено умови для вільного функціонування ЗМІ всіх форм власності, реалізується Програма підтримки засобів масової інформації та розвитку інформаційної галузі на 2012-2014 роки.
Зокрема, тут функціонують 28 загальнонаціональних, 1 регіональна, 5 місцевих телерадіоорганізацій та 62 провайдери кабельного телебачення, здійснюються заходи щодо розвитку цифрового мовлення. В області зареєстровано 304 друковані ЗМІ, більшість з яких (151) обрали українську мову видання, 129 – українську та мову однієї з національних меншин, що проживають в регіоні (угорську, російську, румунську тощо). Разовий передплатний тираж комунальних друкованих видань, станом на 1 листопада, складає 44,6 тис. примірників, а видань інших форм власності - 423,5 тис. примірників.
Провідне місце в інформаційному просторі області посідає Закарпатська ОДТРК, яка веде супутникове мовлення, присутнє в кабельних мережах. В її ефірі транслюються теле- і радіопередачі мовами національних меншин, що проживають на Закарпатті, зокрема угорською, румунською, словацькою, німецькою, російською, ромською та русинською мовами.
Колегія рекомендувала Закарпатській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії питання інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, а також і надалі забезпечувати на території Закарпаття належний контроль відповідно до доручення Президента України за дотриманням вимог законів щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників ЗМІ, сприяти діяльності засобів масової інформації, які розвивають культуру та мови національних меншин;
Одним із пріоритетних питань гуманітарної політики у регіоні залишається й розвиток сфери книговидання та книгорозповсюдження. В області зареєстровано 56 суб'єктів видавничої справи. Завдяки реалізації Програми підтримки видання місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2012 - 2014 роки вже видано 102 книги різних жанрів.
На території Закарпаття функціонують 106 об’єктів роздрібної книжкової торгівлі, із яких 34 - книжкові магазини. Проте колегія Держкомтелерадіо України вважає такий рівень забезпечення населення регіону книготорговельними послугами недостатнім та рекомендувала Закарпатській обласній державній адміністрації та Закарпатській обласній раді сприяти розбудові мережі книгорозповсюдження та дотримання затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.


Преса-служба Держкомтелерадіо України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Тягнибок: «Влада ...
Наступна новина: Роман Навроцький: Згадка ...

КОМЕНТАРІ