Україна може ефективно співпрацювати і з Євросоюзом, і з Митним союзом без приєднання до цих об'єднань – експерт

Україна може ефективно співпрацювати і з Євросоюзом, і з Митним союзом без приєднання до цих об'єднань – експерт

26.11.13 16:43 0 1360
Україна може ефективно співпрацювати з країнами як Митного, так і Європейського Союзу, причому приєднуватися до цих регіональних об'єднань не обов’язково, оскільки більшість їхніх функцій виконує також СОТ, - вважає директор інституту аналізу і співпраці Джон Лафленд (John Laughland) (Франція).

«Певним чином ці різні блоки, які протистоять між собою, не мають сенсу, оскільки всі вони є членами СОТ. Я маю на увазі Росію та країни-члени ЄС. Мені не дуже зрозуміло, чому держави повинні приєднуватися до всіх цих блоків. Адже більшість функцій, які виконує МС чи Європейський Союз, виконує також СОТ», - зазначив він.

Водночас, на його думку, підписання Угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом свого часу було доволі болючим для економіки країн Центральної та Східної Європи.

«У Центральній та Східній Європі економіки країн послаблювалися у цей період, а після приєднання могли потрапити в залежність від більш потужних членів Європейського Союзу. Зокрема, я кажу про Румунію й Болгарію. Певною мірою це стосується і балтійських країн. Але йдеться також про Угорщину, де до підписання Угоди про асоціацію мусили ухвалити низку дуже дорогих змін в індустрії, прийняти квоти європейського експорту. Це мало надто негативний вплив на їхню економіку», - переконаний Лафленд.

Експерт вважає, що Україна згодом зможе підписати Угоду з ЄС, але їй треба чітко знати цілі цього підписання.

«Європа не має грошей. Її гаманці порожні. Нині вона сама має великі борги, з якими ледь може розрахуватися. Звичайно, у таких умовах вона не платитиме комусь ще. Якщо хтось в Україні вважає, що завдяки входженню до Європейського Союзу вони отримають золотий ключ, то йому треба ще раз замислитися», - резюмує експерт.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Прес-конференція до ...
Наступна новина: Біля Львівської обласної ...

КОМЕНТАРІ