Алла Шлапак: Держава, муніципалітет та НУО повинні бути «опікунами» кожної сім`ї

Алла Шлапак: Держава, муніципалітет та НУО повинні бути «опікунами» кожної сім`ї

26.11.13 16:45 0 893
Розвиток та підтримка сімейної політики є підґрунтям для стабілізації українського суспільства, тому державні та муніципальні органи влади повинні й надалі стимулювати цей напрямок. Про це за результатами ІІ-го Всеукраїнського форуму сім`ї зазначила Алла Шлапак, Голова постійної комісії Київради з питань гуманітарної політики.

Депутат підкреслила, що за останні роки є ряд позитивних напрацювань, завдяки яким держава і столиця намагаються покращити соціальний захист молодих сімей, родин з дітьми, а також забезпечити новітні комфортні умови для виховання й розвитку юних громадян.

«Розмір допомоги при народженні дитини щороку зростає в середньому на 6-7%, і сьогодні матері первістків отримують 30 960 тис. грн.. Важливим досягненням стало й те, що, нарешті, було знайдено компроміс між урядом, профспілками та роботодавцями, і з липня цього року декретна відпустка зараховується до трудового стажу українок. Київ, у свою чергу, цього року виділив 31 тис. грн. для родин, в яких народилася трійня, – це додаткові три тисячі гривень до тієї допомоги, яку вони отримують від держави», - зауважила Алла Шлапак.

При цьому вона додала, що набирають обертів програми для дітей-сиріт. Зокрема, за словами Алли Шлапак, тільки у цьому році у Києві додатково відкриваються 5 будинків сімейного типу та тимчасовий гуртожиток для дітей-сиріт. «За останні чотири роки держава збільшила допомогу сім’ям, які виховують дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, в 1,6 рази – до 2064 грн. на дитину до 6 років. Але ми у столиці також знаходимо ресурс, щоб підтримати прийомних батьків та опікунів, які доглядають за хворими дітками - середній щомісячній розмір допомоги від міста цим категоріям становить 800-1100 гривень», - уточнила Голова гуманітарної комісії.

«Для кожної родини актуальним є питання якісної освіти для дітей. Тому те, що у 2013 році ми ухвалити «Столичний стандарт освіти» - є складовою успіху в галузі реалізації загальнодержавної сімейної політики. Крім того, Київ робить все, аби відновити систему вільного доступу дітей до дошкільної освіти – згідно плану, до кінця цього року 27 дитсадків столиці мають відновити свою роботу», - зазначила Алла Шлапак.

Політик підкреслила, що підтримка української сім`ї, збереження родинних традицій, розвиток освіти повинні відбуватися у системній співпраці державної влади та органів місцевого самоврядування, і при цьому підсилюватися активністю громадських організацій даного напрямку. «Тут можна провести аналогію зі справжньою родиною: добре, коли мати доглядає дитину, але й підтримка батька є важливою, а якщо ще родичі допоможуть – буде тільки на користь. Тому й українська родина має отримувати всебічну підтримку, аби міцніло наше суспільство», - зазначила Алла Шлапак.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Завершилися відкриті ...

КОМЕНТАРІ