розпочались командно-штабні навчання територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Житомирської області

розпочались командно-штабні навчання територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Житомирської області

27.11.13 13:18 0 832
26 листопада на Житомирщині розпочалися командно-штабні навчання з органами управління та підрозділами цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної системи цивільного захисту області.

Навчання проходять під керівництвом заступника директора Департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій полковника служби цивільного захисту Сергія Осипенка та за участю інших посадових осіб ДСНС України. Упродовж трьох днів перевірятиметься готовність органів управління та сил цивільного захисту Житомирської області до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

За легендою, у перший день навчань через снігопади, хуртовини та сильні морози на території області призупинено рух на окремих ділянках доріг державного, регіонального та місцевого значення, ускладнено рух міського електротранспорту, виникли чисельні аварії на електричних та теплових мережах, системах водопостачання та водовідведення, комунальних газопроводах. Пошкоджено 937 споруд житлового та громадського призначення, повалено 795 дерев у містах і селах. За попередніми даними на території області загинуло 9 осіб, постраждало 197 осіб. Порушено нормальні умови життєдіяльності понад 113 тис. осіб.

Найбільш складна ситуація склалася у місті Бердичів та Бердичівському районі, Чуднівському, Лугинському, Овруцькому та Коростенському районах.

Відразу після отримання ввідної в облдержадміністрації під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Миколи Олещенка розпочала свою роботу обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для організації оперативного реагування у випадку екстреної ситуації, пов'язаної з погіршенням погодних умов. У роботі комісії взяли участь керівний склад цивільного захисту області, спеціалізовані служби цивільного захисту, робоча група Державної служби України з надзвичайних ситуацій, а також структурні підрозділи цивільного захисту місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Комісією прийнято рішення про вжиття заходів, спрямованих на попередження, мінімізацію та ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної із погіршенням метеорологічних умов.

У рамках проведення навчань практично відпрацьовувалися дії пожежно-рятувальних підрозділів та служб взаємодії щодо гасіння умовної пожежі та ліквідації наслідків вибуху в котельні загальноосвітньої школі І-ІІІ ступенів №8 міста Житомира.

За тактичним задумом, через неналежне утримання та експлуатацію газового обладнання стався вибух газової суміші в будівлі котельні школи, внаслідок чого частково зруйновано приміщення котельні. 4 особи загинули та 23 – травмовані. Одночасно із цим виникає пожежа у кабінеті хімії, розташованого на другому поверсі навчального корпусу.

Негайно до місця події за підвищеним номером виклику прибули 15 одиниць пожежної та спеціальної техніки оперативно-рятувальних підрозділів ДСНС, 68 рятувальників та усі аварійні служби обласного центру (аварійні бригади газової служби та районних електромереж, міськводоканалу, теплокомуненерго, охорони громадського порядку, ДАІ, медичної служби).

Рятувальники оперативно ліквідували умовну пожежу, евакуювали дітей та працівників школи з небезпечних зон і провели розбір конструкцій. З-під завалу котельні було врятовано двоє осіб, ще 21 – у результаті проведених пошуково-рятувальних робіт та за допомогою спецтехніки знято з верхніх поверхів школи. На території навчального закладу розгорнуто медичний пункт та пункт управління. Психологи Управління ДСНС в області надавали екстрену допомогу потерпілим.

Після цього заступник директора Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Сергій Осипенко провів розбір практичної частини навчань та вцілому позитивно оцінив дії рятувальників і служб цивільного захисту міста щодо ліквідації даної надзвичайної ситуації.

У наступні два дні командно-штабні навчання пройдуть в Андрушівському, Новоград-Волинському районах та місті Коростень.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Збірна України вийшла до ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ