Унікальність української ГТС - вагомий аргумент у газових переговорах із Росією - експерт

Унікальність української ГТС - вагомий аргумент у газових переговорах із Росією - експерт

27.11.13 17:49 0 865
Україна має козирі в переговорах з Росією стосовно зниження вартості газу – українська ГТС володіє унікальними газосховищами, які єдині здатні забезпечити безперебійне надходження російського газу до Європи в залежності від її потреб, яких не матимуть ні «Південиий», ні «Північний потоки» - заявив в ефірі каналу БТБ член наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Експерт зазначив, що в останні роки через морозні зими потреби Європи в одномоментному збільшенні обсягів отримуваного газу зростають. «Європа часто потребує дуже різкого збільшення постачання газу. На сьогодні єдиним таким підземним сховищем, цією подушкою, з якої постачається газ, збільшуючи його поставки, є українські сховища», - сказав Корольчук і пояснив, що газ, який доходить через ГТС до західного кордону України, має обсяги на виході 200 млн куб м, а ЄС потребує в найбільш холодний час - 400, і тоді Україна піднімає зі своїх сховищ додаткових 200 млн куб м. і додає Європі. Таких можливостей не мають і не матимуть ані «Південний», ні «Північний потоки», - зазначив експерт. «Цей фактор надає українській ГТС статусу ексклюзивної», - наголосив він.

«Ми дійсно є єдиним підземним сховищем, яке дає можливість із газосховищ страхувати постачальника», - сказав Корольчук і додав, що в Росії це добре розуміють.

За його словами, ГТС знаходиться в хорошому технічному стані за висновками міжнародних експертів і на її модернізацію потрібно значно менше коштів, ніж на побудову будь-якої нової ГТС - 5 млрд дол. для заміни ряду агрегатів, після чого ще три десятиліття вона відмінно працюватиме.

Він також додав, що практично всі європейські країни отримують знижки на газ від Газпрому, оскільки розвивають з росіянами спільні проекти в сфері енергетики – в одних є компанії з газпромівським капіталом, в інших - Газпром володіє газорозподільними мережами, чи будує підземні сховища. «І така інтеграція є стимулом Газпрому йти назустріч своїм партнерам», - резюмував експерт.

Разом з тим – переконаний Корольчук - навіть якщо сторони не дійдуть згоди в газових переговорах, Україна цілком може розраховувати на альтернативні шляхи отримання енергоресурсу.

«Україна поки що може розраховувати на диверсифікацію фактично з трьох джерел – це європейський газ, який ми почали викуповувати шляхом реверсу на спотових ринках на біржах. Це - LNG-газ, який також може постачатися в Україну за умови побудови LNG-терміналу і за умови укладення вигідного контракту щонайменше на 3-5 млрд куб м. І, безумовно, це сподівання, що частину газу ми можемо отримувати з Каспійського регіону – тобто середньоазійський газ: туркменський або азербайджанський», - зазначив він.

Він додав, що через Польщу, Румунію та Угорщину - реверсні канали постачання газу - можна отримувати до 2 млрд куб щороку. Ще 20 млрд куб м можна отримувати через Словаччину, для чого необхідно домагатися виконання норм Третього енергопакету ЄС.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Золоті та срібні ...
Наступна новина: Суд без жодних доказів ...

КОМЕНТАРІ