Уроки справжньої демократії у Страсбурзі: враження євроклубівців ШЕКу «Єврозоря» Луцької ЗОШ №25

Уроки справжньої демократії у Страсбурзі: враження євроклубівців ШЕКу «Єврозоря» Луцької ЗОШ №25

28.11.13 11:22 0 845
Переможці Всеукраїнського конкурсу - євроклубівці ЗОШ № 25 (керівник Ольга Струбицька) побували у Страсбурзі. Своїми враженнями від поїздки поділилися на брифінгу, який вони організували для учнів школи та інших навчальних закладів міста Луцька: «Франція…Страсбург… Європарламент…Це були уроки справжньої демократії. Багато вивчали про інституції ЄС на заняттях шкільних євростудій, а тут… пощастило все побачити на власні очі.

Перший день – знайомство делегацій з країн ЄС та Східного Партнерства. Представлення країн і шкіл, в яких навчаються учасники, були досить цікавими. Ми привезли з України запашний хліб, який вручили парламентарям. А згодом, під час ланчу, ним пригощали всіх присутніх.

Учні мали змогу задати питання представникам Європарламенту, подискутувати, висловити власну думку. Робочою мовою була англійська.

Справжньою перевіркою на знання актуальних проблем була робота в комітетах: «Соціальний», «Економічний», «Політичний». Це було домашнє завдання, а обговорення перенеслось у стіни справжнього європейського парламенту. Робота в комітетах була досить напруженою, але цікавою. Ще б пак: адже, на наступний день ми мали представити власні резолюції. Це було дуже відповідально, і ми з цим впоралися. Бути в залі, брати участь в дебатах, голосуванні і відчути себе справжніми членами Європарламенту – це так почесно!

Фотосесії – це окрема тема. На червоній доріжці, біля величезного прапору ЄС, в коридорах, в сесійній залі. Вразила простота і водночас велич будівлі ЄП. А при вході – картини і банери про Хорватію, країну, яка щойно приєдналася до родини Європейських країн. Під час брейків насолоджувались спілкуванням з однолітками, вчителями інших країн, парламентарями. Тем для розмови було вдосталь: від освіти до дозвілля.

Приємною несподіванкою була молодіжна вечірка. Вишукане частування французькими стравами і напоями, гучна музика, дискотека…А поряд - молодь з 30 країн світу, яка без будь-яких мовних і психологічних бар’єрів спілкується між собою. Справжній такий собі «teens’ spirit»!

Надзвичайною подією під час нашої поїздки було відвідання відкритої сесії ЄП. Сам Мартін Шульц, президент ЄП, привітав присутні в залі учнівські делегації.

А тепер про Страсбург. Вишукане французьке містечко з ароматом кави, смажених каштанів і випічки. Вражає архітектура: Страсбурзький собор, «Криті мости», Будинок Каммерцеля, Європарламент… і безліч сувенірних крамничок і кав’ярень з усілякою смакотою. Вечірні прогулянки вулицями Страсбурга, вздовж річки Ілль, відвідування собору подарували незабутні враження і дали можливість відчути справжній дух Франції.

Це була неповторна подорож до Франції, яка входила до країн «шістки», де панує верховенство права, де існує справжня демократія, де все робиться для добробуту власного народу.

Щиро вдячні ЄП, Представництву ЄС в Україні за надану можливість відкрити для себе ще одну країну».

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Євромайдан хоче живим ...

КОМЕНТАРІ