Учасники "Шляху Гедиміновичів" закликали європейських лідерів надати сприяння проекту

Учасники "Шляху Гедиміновичів" закликали європейських лідерів надати сприяння проекту

28.11.13 08:08 0 936
Каунас, Литва, 27 листопада 2013 – Напередодні Саміту Східного партнерства у Вільнюсі представники муніципалітетів-учасників проекту "Шлях Гедиміновичів" підписали Звернення до європейських лідерів, закликавши їх підтримати їхню ініціативу та сприяти реалізації проекту – "першої народженої у Східній Європі ініціативи зі створення культурного шляху Ради Європи".

Як ідеться у преамбулі документа, проект має на меті "промоцію спільної культурно-історичної спадщини наших народів, створеної під час врядування династії Гедиміновичів на землях сучасних Білорусі, Литви, Польщі, України та інших країн Центральної та Східної Європи".

За словами Луцького міського голови та Президента Асоціації органів місцевого самоврядування "Шлях Гедиміновичів" Миколи Романюка, «проект об’єднує міста Білорусі, Литви, Польщі та України, що прагнуть наголосити на своїй європейськості. Усі учасники проекту розуміють європейськість не як політичний вибір, а як глибоко укорінені традиції наших народів: толерантність, мирне співіснування, повага до національних традицій, – одне слово «єдність у розмаїтті», що і є насправді формулою об’єднаної Європи».

Виконавчий директор цієї Асоціації Геннадій Друзенко сказав: "Те, що учасники проекту «Шлях Гедиміновичів» зробили є втіленням самої ідеї Східного Партнерства. Ми шукаємо шляхи єдності та співпраці, залишаючись собою. Ми віримо у взаємозбагачення різних ідентичностей. Не побоюсь стверджувати, що ми закладаємо прецедент, який варто наслідувати політичним лідерам на саміті Східного партнерства».

Господарем заходу виступив мер Каунаса Андрюс Купчінскас. Від імені своїх муніципалітетів-учасників у зустрічі поряд з Луцьким міським головою взяли участь Кам'янець-Подільський міський голова Михайло Сімашкевич і Хотинський міський голова Геннадій Варгуляк з України, мер Тракая Вітаутас Залєцкас з Литви, повноважний представник мера Любліна Іво Веремко з Польщі, голова Брестського міського виконавчого комітету Алєксандр Палишенков, заступник голови Лідського районного виконавчого комітету Антон Главницький та заступник голови Новогрудського районного виконавчого комітету Сєргєй Фалюк з Білорусі. У зустрічі також взяли участь члени Опікунської ради проекту Ярослав Наркєвіч, заступник Голови литовського Сейму, та Пятрас Вайтєкунас, Посол Литви в Україні.

Проект "Шлях Гедиміновичів" був ініційований у грудні 2012 р. рядом українських міст, музеїв та історико-культурних заповідників, історично пов'язаних з культурною спадщиною Великого Князівства Литовського, Руського і Жемайтійського та династією Гедиміновичів. У травні 2013 р. уповноваженими представниками міст Хотина, Луцька, Кам'янця-Подільського, Острога та Ізяслава була заснована Асоціація органів місцевого самоврядування "Шлях Гедиміновичів".

Станом на кінець листопада 2013 р. "Шлях Гедиміновичів" як міжнародний проект об'єднує 18 міст, районів і областей Білорусі, Литви, Польщі та України, у тому числі десять членів Асоціації. Решта беруть участь у проекті на підставі Меморандумів про співпрацю, підписаних з Асоціацією.

Більш детальну інформацію про візію, місію, цінності, цілі та учасників проекту можна знайти на його офіційному сайті: gediminids.eu.

Управління туризму та промоції міста

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ