В Закарпатській області виноградівці поповнювали свій сімейний бюджет спільними аферами

В Закарпатській області виноградівці поповнювали свій сімейний бюджет спільними аферами

28.11.13 11:21 0 859
Пункти видачі «моментальних» кредитів множаться, як аптеки. «Ну візьміть кредит!», – благають працівники банків.

Відомо, що саме в комерційних банках акумулюються колосальні фінансові потоки. А там, де обертаються великі гроші, там завжди будуть крутитися і всілякого роду шахраї. Махінації з банківськими кредитами отримали свій розвиток після того, як спростилася система їх оформлення. Практично звелася до нуля перевірка платоспроможності клієнтів, що оформляють позику. Зараз, щоб отримати споживчий кредит, тобто до 15 тисяч гривень, достатньо пред’явити паспорт та ідентифікаційний код, а ще краще коли є довідка про доходи. Тому шахраї і використовують чужі документи.

З Виноградівською аферисткою подібна історія, в якій були замішані не лише близькі люди, а ще й працівники банку.

Органом досудового розслідування було встановлено, що 37 річна мешканка Виноградова, 26 березня 2008 року знаходячись в приміщенні обласного центру нейрохірургії та неврології розташованого по вул. Капушанська в м. Ужгород отримала на зберігання особисті речі своєї тітки, серед яких були паспорт громадянина України, виданий на її ім’я, картка фізичної особи-платника податків (ідентифікаційний номер), довідка про доходи, видана на ім’я тітки.

Після чого, 28 березня 2008 року, знаходячись у відділенні філії банку «Надра» в м. Виноградів, з метою незаконного отримання кредитних коштів, вступила в злочинну змову із працівником того відділення, якому надала вищенаведений перелік документів, де особисто виконала рукописний текст у бланку анкети-заяви клієнта у графі «Позичальник» на 1-й, 2-й, 3-й сторінках кредитного договору.

У квітні 2008 року працівник банку «Надра» сформував та виготовив без згоди потерпілої тітки, кредитну справу з терміном дії до 2011 року, для отримання споживчого кредиту в розмірі 6300 гривень, по програмі «Кредит на ремонт та благоустрій», до якої було приєднано довідку про доходи виданої на ім’я тітки, згідно якої остання працює на посаді молодшої медичної сестри туберкульозного відділення Виноградівської центральної районної лікарні, а потім, вніс відомості про особу позичальника в єдину банківську мережу ВАТ КБ «Надра». Після отриманого дозволу на видачу кредиту та оформивши банківську картку, зловмисниця в подальшому зняла з карткового рахунку клієнта банку рідної тітки кредитні кошти в сумі 6300 гривень, які привласнила та використала для власних потреб.

Згодом, працівники міліції затримали аферистку і вході проведення слідчих дій було виявлено, що схожою діяльністю займається і її чоловік.

Через деякий час міліціонери його затримали і встановили, що у червні 2008 року знаходячись за місцем свого проживання, з метою виготовлення підробленого документу-довідки про доходи, вступив в злочинну змову з невстановленою особою, власноручно заповнив бланк довідки про доходи, в який вніс неправдиві відомості про місце роботи своєї знайомої, нібито остання працює на посаді продавця церковної утварі при релігійній громаді, і в період з грудня 2007 по травень 2008 року, отримала загальну суму доходів 10 400 гривень, та посвідчив вказану довідку про доходи відтисками штампу та печаткою «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА».

Цікаво те, що жінка ніколи не працювала в релігійній громаді та жодного доходу за вказаний період вона не отримувала, а підроблення документу стало підставою незаконної видачі у Виноградівському відділенні того ж банку «Надра», споживчого кредиту в сумі 10 400 гривень, з терміном дії до 2011 року.

Дії обвинувачених кваліфіковано за статтями 190 та 358 Кримінального Кодексу України: заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб та підроблення документа, який видається установою, яка має право видавати та посвідчувати такі документи.

25 листопада 2013 року Виноградівським районний судом винесено постанову, якою чоловіка та жінку визнано винними за статтями 190 та 358 КК, однак їх звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності, оскільки про злочини їм було повідомлено в 2008 році.

Як стало нам відомо, потерпілі особи цього злочину вже звернулися з цивільними позовами до Виноградівського суду в надії відшкодувати завдані їм збитки, а також відшкодувати чималу моральну шкоду, яка була спричинена незаконними діями аферистів.

Максим ТАФІЙЧУК

«Карпатський об’єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Уроки справжньої демократії ...

КОМЕНТАРІ