Рік Нижанківських у Львові завершить урочиста академія у філармонії

Рік Нижанківських у Львові завершить урочиста академія у філармонії

28.11.13 09:11 0 1035
У Львові з 24 до 28 листопада проходять заходи із вшанування пам’яті композиторів Нижанківських.

Про це інформує прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Як зазначається, 2013 рік на Львівщині проголошено роком композиторів Нижанківських. Так, цьогоріч минає 150 років від дня народження Остапа Нижанківського – композитора, священика, подвижника економічного розвитку та 120-річчя від дня народження Нестора Нижанківського – композитора, педагога, музичного критика.

Пам’ятні заходи розпочалися 24 листопада Святою Літургією у Храмі Преображення Господнього. Також цього дня на Личаківському кладовищі відбулись поминальні відправи на могилах родини Нижанківських. Про це повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Наталія Гамкало.

Також передбачено відвідання місць проживання та поховання родини Нижанківських на території Львівської області (м. Дрогобич, м. Стрий та с. Голубутів, с. Завадів, с. Братківці Стрийського району), родини о. Йосифа та Осипи Нижанківських в Івано-Франківській області (с. Бринь та с. Гошів), а також родини Тишинських (с. Городиславичі у Львівській області).

Львівська обласна державна телерадіокомпанія та Львівське обласне державне радіо підготували цикл передач з нагоди відзначення року родини Нижанківських. Так, 26 листопада о 13.00 у радіоефір вийде спеціальна передача, а 28 листопада о 19.00 відбудеться трансляція телепередачі «Вечір у Львові», присвячені року композиторів.

27 листопада о 15.00 відбудеться зустріч представників родини Нижанківських з колективом Львівської національної академії мистецтв. Також цього дня у Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові о 18.00 презентують компакт-диск «Вокальні твори Остапа та Нестора Нижанківських».

Підсумковим заходом у відзначенні року Нижанківських стане Урочиста академія у Львівській обласній філармонії, яка відбудеться 26 листопада о 18.00. Впродовж святкового вечора звучатимуть такі твори композиторів, як «Вітрогони», «І молилася я», «З окрушків», «В гаю зеленім», «Царю небесний» О. Нижанківського та «Засумуй, трембіто», «Човник хитається» Н. Нижанківського.

Довідка.

Остап Нижанківський народився у 1862 році в с. Малі Дідушиці на Стрийщині у священичій родині – український громадський, політичний і культурний діяч, священик, композитор, диригент, засновник молочарської кооперації Галичини, засновник музичного видавництва «Музикальна бібліотека», де публікувалися твори українських композиторів А. Вахнянина, М. Лисенка, М. Вербицького та ін. Остап Нижанківський є автором популярних творів «Вітер в гаю», «Минули літа молодії», «Наша дума, наша пісня», колядок «Бог ся рождає», «Во Вифлиємі нині новина».

Композитор, піаніст і музичний критик Нестор Нижанківський народився 1893 року у м. Бережани, був викладачем Вищого музичного інституту ім. Миколи Лисенка у Львові, членом музикологічної секції НТШ, музичним критиком газети «Українські вісті», співорганізатором і першим головою Союзу українських професійних музик. Творча спадщина: хорова поема «Наймит» на слова І. Франка, музика до комедії Ю. Косача «Кирке з Льолею», романси: «Жита» й «Прийди, прийди» на слова О. Олеся, «Снишся мені» на слова Б. Лепкого, твори для дітей: «Марш горобчиків», «Староукраїнська пісня», «Коломийка» та ін.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Головне завдання ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ